ادراک گفتار کودکان دبستانی با آسیب شنوایی: بررسی اثربخشی گفتار نشانه ای فارسی

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه کودکان استثنایی، دوره: 11، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JOEC-11-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 280
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

گیتا موللی

دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی .

غلامعلی افروز

Tehran University

سعید حسن زاده

Tehran University

بهرام ملکوتی

University of Tehran Medical Sciences

مهدی عبداله زاده رافی

آموزش کودکان استثنایی

چکیده

هدف: پژوهش حاضر، بر آن است که تاثیر استفاده از گفتار نشانه ای فارسی را بر توانایی ادراک گفتار کودکان با آسیب شنوایی دبستانی شهر تهران ارزیابی کند. روش: این مطالعه به شیوه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای مرحله ای ۱۶ کودک به عنوان نمونه از بین دانش آموزان ۹ تا ۱۲ ساله با آسیب شنوایی عمیق شهر تهران انتخاب شدند.  ۸ کودک به عنوان گروه آزمایش در یک دوره آموزشی فشرده گفتار نشانه ای ۵ ماهه، هر روزه قرار گرفتند. این گروه  با ۸ کودک با آسیب شنوایی عمیق دیگر به عنوان گروه کنترل همتاسازی شدند. آزمون ادراک شنیداری(APT-HI)  برای هر دو گروه در پیش آزمون، پس آزمون و آزمون پیگیری، مورد استفاده قرار گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از طرح اندازه گیری مکرر استفاده شد. یافته ها: نتایج حاکی از آن است که استفاده از گفتار نشانه ای سبب بهبود چشمگیر ادراک گفتاری گروه آزمایش شده است (۰۵/۰p< ). اما تفاوت معناداری بین میانگین نمرات درک گفتاری گروه کنترل در سه موقعیت پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری مشاهده نشد (۰۵/۰p> ). نتیجه گیری: نتایج پژوهش حاکی از تاثیر استفاده از گفتار نشانه ای فارسی بر بهبود توانایی ادراک گفتار کودکان با آسیب شنوایی است.

کلیدواژه ها

Hearing impairment, Cued Speech, speech perception, کودکان با آسیب شنوایی, گفتار نشانه ای, ادراک گفتاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.