نقش ابعاد رضایت زناشویی در پیش بینی اختلال رفتار مقابله ای و اختلال سلوک

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه کودکان استثنایی، دوره: 12، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JOEC-12-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 193
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید اعلمی

دانشگاه تهران

هادی بهرامی احسان

Tehran University

مریم اسداله تویسرکانی

دانشگاه تهران

چکیده

هدف: با توجه به اینکه مشکلات رفتاری، همه جنبه­های زندگی فردی و اجتماعی کودکان را تحت تاثیر قرار می دهند، پژوهش حاضر، با هدف ارزیابی نقش ابعاد رضایت زناشویی والدین در تبیین اختلال سلوک و اختلال رفتار مقابله ای در فرزندان انجام شد. روش: نمونه پژوهش شامل ۱۲۷ دانش­آموز پسر مقطع راهنمایی شهر تهران و والدین و معلمان آنها بود که به روش نمونه ­گیری خوشه ­ای تصادفی انتخاب شدند. داده­ها به کمک پرسشنامه ­های رضایت زناشویی انریچ  و مقیاسهای فهرست مشکلات رفتاری کودک (CBCL)و فرم گزارش معلم (TRF)که جزء نظام سنجش مبتنی بر تجربه آخنباخ هستند، گردآوری و با استفاده از روشهای آمار توصیفی و تحلیل رگرسیون تحلیل شدند. یافته­ ها: نتایج نشان داد که از میان ابعاد رضایت زناشویی تنها بعد تعارض می­تواند اختلال سلوک در مقیاسهای CBCL مبتنی بر DSM و مبتنی بر تجربه را پیش­ بینی کند. بعد ارتباط نیز می­تواند اختلال رفتار مقابله­ای براساس نتایج مقیاسه ای CBCL مبتنی بر تجربه را پیش بینی کند. نتیجه­ گیری: مناسبات سالم بین والدین، نقشی تعیین ­کننده در شکل­ گیری توانایی سازگاری با دیگران در فرزندان دارد. نتایج نشان می­دهد که مواجه ­های مکرر با تعارض والدین، در سطح درون­روانی به اختلالات سلوک و رفتار مقابله ای در کودکان منجر می­شود.

کلیدواژه ها

Dimensions of marital satisfaction, Conduct disorder, Oppositional Defiant Disorder, ابعاد رضایت زناشویی, اختلال سلوک, اختلال رفتار مقابله ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.