تجزیه و تحلیل سوابق حوادث ناشی از کار در معادن زیرزمینی زغال سنگ ایران با رویکرد ایمنی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 23، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-23-2_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 133
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه نوروز

دانش آموخته کارشناسی ارشد مدیریت محیط زیست (HSE)، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران.

هانیه نیکومرام

استادیار، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران. (مسوول مکاتبات)

فرهاد غفاری

دانشیار، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران.

چکیده

زمینه و هدف: کار در معادن زیرزمینی زغال­سنگ به دلیل شرایط کاری خاص، وجود ریسک فاکتورهای فراوان و رخداد حوادث متعدد،درزمره یکی از پرمخاطره­ترین مشاغل قرار دارد. این مطالعه با هدف بررسی و اولویت­بندی علل حوادث در معادن زیرزمینی زغال سنگ ایران انجام گرفته است.روش بررسی: پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی است که با بررسی ۲۴۷ گزارش حادثه در معادن زیرزمینی زغال­سنگ در سه استان کشور طی یک دوره ۱۱ ساله (۱۳۸۴ تا ۱۳۹۴)، به منظور بررسی و رتبه­بندی علل حوادث انجام یافت. در این مطالعه طبقه­بندی حوادث عمدتا براساس راهنمای اداره ایمنی و بهداشت معادن آمریکا صورت گرفت، همچنین تجزیه و تحلیل داده­ها به کمک نرم افزار SPSS انجام پذیرفت.یافته ها: ۷۶ و ۲۴ % از حوادث مورد بررسی به ترتیب در بخش استخراج و آماده­سازی کارگاه استخراج اتفاق افتاده بودند، به­طوری­که بیشترین درصد فراوانی رخداد حوادث مربوط به ریزش سقف و کمر بالای کار بوده است. ریزش سقف به هنگام استخراج، نصب استحکامات و تعمیرات به عنوان مهم­ترین علل اصلی و عدم انجام مطالعات شناسایی خطر به عنوان مهم­ترین علل ریشه­ای وقوع حوادث گزارش شدند.بحث و نتیجه گیری: عدم پایداری سقف کارگاه به عنوان مهم­ترین علت واسطه­ای وقوع حوادث را می­توان با تقویت سیستم­های نگه­داری و اصلاح تکنولوژی موجود به­طور موثر بهبود بخشید. همچنین نهادینه کردن فرآیند شناسایی خطرات و به­کارگیری اقدامات کنترلی موثر و مناسب به منظور جلوگیری از وقوع حوادث و کاهش پیامدهای آن در راس برنامه­های مدیریت معادن ضروری می­باشد.

کلیدواژه ها

معدن زیرزمینی, زغال سنگ, تجزیه و تحلیل حادثه, علت حادثه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.