تحلیل کاربری سرزمین در شهرستان بهبهان با رویکرد اکولوژی سیمای سرزمین

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 24، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-24-3_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 103
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میرمهرداد میرسنجری

استادیار گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست ،دانشگاه ملایر، ملایر، ایران. (مسوول مکاتبات)

فاطمه محمدیاری

دکتری آمایش محیط زیست گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران.

چکیده

زمینه و هدف: تغییرات پوشش سرزمین در نتیجه فعل و انفعالات پیچیده ی فاکتورهای ساختاری و عملکردی آثار گسترده ای بر سیمای سرزمین دارد لذا مطالعه ساختار سیمای سرزمین بر اساس اصول اکولوژی و سنجه های سیمای سرزمین به عنوان اجزای تشکیل دهنده آن ابزاری مناسب برای نقشه سازی و کمی کردن خصوصیات مکانی هر کاربری محسوب می شوند. زمینه و هدف: تغییرات پوشش سرزمین در نتیجه فعل و انفعالات پیچیده­ی فاکتورهای ساختاری و عملکردی آثار گسترده­ای بر سیمای سرزمین دارد لذا مطالعه ساختار سیمای سرزمین بر اساس اصول اکولوژی و سنجه­های سیمای سرزمین به عنوان اجزای تشکیل دهنده آن ابزاری مناسب برای نقشه­سازی و کمی کردن خصوصیات مکانی هر کاربری محسوب می­شوند.روش بررسی: در مطالعه حاضر پس از تهیه نقشه­های پوشش سرزمین و استخراج سنجه­ها در دو سطح کلاس و سیما، از تحلیل مولفه­های اصلی (PCA) جهت انتخاب سنجه­های مناسب در تحلیل تغییرات سیمای سرزمین شهرستان بهبهان در بین سال­های ۱۳۷۸ و ۱۳۹۲ استفاده شد.یافته ها: سنجنده­های مساحت کلاس (CA)، تعداد لکه (Np)، شکل سیمای سرزمین (LSI)، تراکم حاشیه (ED)، درصد پوششی سیمای سرزمین (PLAND) و سنجه شاخص تنوع شانون (SHDI) به عنوان مناسب­ترین سنجه­ها انتخاب گردید. نتایج حاکی از افزایش مساحت در کاربری­های مسکونی (۱۵۵۱ هکتار)، اراضی کشاورزی (۸۰۳۶ هکتار) و مناطق آبی (۲۸۷ هکتار) و افت شدید در مراتع (۴۵۶۰ هکتار) و جنگل­های شهرستان (۲۰۸۱ هکتار) است.بحث و نتیجه گیری: در اثر دخل و تصرف انسان ساختار سیمای سرزمین شهرستان ریز دانه شده و تعداد تکه­های انسان ساخت و نیمه طبیعی افزایش یافته است. همچنین بیشتر تغییرات ناشی از هضم لکه­های مرتع در میان پوشش­های انسان ساخت به ویژه یکپارچه سازی اراضی کشاورزی بوده است.

کلیدواژه ها

پوشش سرزمین, تحلیل مولفه های اصلی, سنجه های سیمای سرزمین, بهبهان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.