برآورد هزینه خسارت های وارد بر خدمات زیست بومی ناشی از معدنکاری فلزات مس، طلا، بوکسیت و آهن در ایران و تحلیل مقایسه ای آن با هزینه خسارت های جهانی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 24، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-24-2_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 121
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جلیل بادام فیروز

دانشیار گروه علمی اقتصاد محیط زیست، پژوهشکده محیطزیست و توسعه پایدار، سازمان حفاظت محیطزیست، تهران، ایران. (مسوول مکاتبات)

رویا موسی زاده

استادیار گروه علمی اقتصاد محیطزیست، پژوهشکده محیطزیست و توسعه پایدار، سازمان حفاظت محیطزیست، تهران، ایران.

حمید سرخیل

دانشیار، گروه زمین شناسی کاربردی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.

چکیده

زمینه و هدف: معدنکاری فلزات تاثیرات منفی قابل توجهی بر روی اکوسیستم های طبیعی واقع در محدوده اثر سایت معدنکاری دارد. با توجه به این که پیامدهای معدنکاری فلزات بر روی خدمات زیست بومی ارائه شده توسط اکوسیستم های طبیعی که در محدوده اثر سایت های معدنکاری در کشور، تاکنون ارزیابی نشده است، هدف اصلی از مطالعه حاضر برآورد هزینه خسارت های زیست محیطی به منظور حفاظت از اکوسیستم های طبیعی است که می تواند تصمیم گیری برنامه ریزان محیط زیستی را بهتر تسهیل کند. روش بررسی: در این مطالعه هزینه خسارت وارد بر خدمات زیست بومی ناشی از معدنکاری فلزات با استفاده از رویکرد انتقال منفعت برآورد گردید و تحلیل مقاسه ای از برآورد خسارت های حاصل با یافته های جهانی مربوط به هزینه های وارد شده بر خدمات زیست بومی چهار فلزمس، طلا ، بوکسیت و آهن  در سال ۲۰۲۰ صورت پذیرفت. یافته ها: در این بررسی مجموع هزینه خسارت های وارد بر خدمات زیست بومی ناشی از معدنکاری چهار فلزمس، طلا ، بوکسیت و آهن در مجموع بیوم های ذیربط، به طور تقریبی ۵۷۲۵۳۱۸۰ میلیون ریال (معادل ۲۴۸ میلیون دلار) در سال ۲۰۲۰ برآورد شده است، که سهم آن در مقایسه با برآورد جهانی هزینه کل خدمات زیست بومی ناشی از معدنکاری چهار فلز طلا، سنگ معدن آهن، مس و بوکسیت ( ۴/۵ بیلیون دلار در سال ۲۰۱۶)، ۶/۴ درصد محاسبه شده است. سهم مجموع هزینه خسارت های خدمات زیست بومی ناشی از معدنکاری چهار فلز مذکور در اکوسیستم جنگلی به طور تقریبی۸۶ ، در اکوسیستم مرتعی ۱۴ و برای اکوسیستم تالابی ۰۶/۰ درصد تخمین زده شده است. بحث و نتیجه گیری : بیشترین هزینه خسارت برای خدمات اکوسیستمی[۱] به ترتیب مربوط به اکوسیستم جنگلی و مرتعی برآورد شده است. بنابراین تلاش برای ایجاد و اجرای قوانین توسعه پایدار در چرخه حیات معدنکاری حتی پس از بستن معادن به علت آثار طولانی مدت بر محیط زیست ضروری است.   ۱- Ecosystem Services

کلیدواژه ها

هزینه خسارات, خدمات زیست بومی, معدنکاری فلزات, رویکرد انتقال منفعت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.