ارائه مدل مکانی به منظور توسعه گروه های صنایع (مطالعه موردی استان البرز)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 24، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-24-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 110
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

داریوش جرس

دکتری تخصصی محیط زیست، دانشکده محیط زیست و منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحدعلوم و تحقیقات، تهران، ایران.

سیدمحمود شریعت

استاد بازنشسته، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران. (مسوول مکاتبات)

سیدمسعود منوری

دانشیار، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

علیرضا قره گوزلو

دانشیار،دانشکده مهندسی عمران، آب و محیط زیست، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.

چکیده

زمینه و هدف: مکانیابی به منظور توسعه زیر ساخت­ها و کاربری­های حساس یک از پیش شرط­های دستیابی به توسعه پایدار است. در این مطالعه با استفاده از مدل­های تصمیم­گیری چندمعیاره و قابلیت­های سیستم اطلاعات جغرافیایی یک مدل مکانی به منظور توسعه گروه­های مختلف صنایع در استان البرز ارائه شد. روش بررسی: در این مطالعه با استفاده از مرور منابع و نظرات کارشناسی معیارها و شاخص­های اثرگذار بر توسعه صنایع شناسایی و  سپس با استفاده از روش تحلیلی سلسله مراتبی فازی وزن هر یک از معیارها و شاخص ها مشخص شد در ادامه با استفاده از وزن­های به دست آمده بر اساس یک رابطه خطی نقشه پهنه­های مستعد توسعه صنعتی در منطقه تهیه شد به منظور شناسایی مناطق برای توسعه هر یک از گروه­های صنایع از روش تاپسیس سلسله مراتبی فازی استفاده شد. یافته­ ها: نتایج تحقیق نشان داد از بین سه گروه معیار محیط­زیستی، اقتصادی و اجتماعی، معیارهای محیط­زیستی بیشترین وزن را در رابطه با توسعه صنعتی دارا است. همچنین نتایج تحقیق نشان داد بیشترین پتانسیل در رابطه با توسعه گروه­های صنعتی در محدوده استان البرز مربوط به صنایع غذایی و کشاورزی است. بحث و نتیجه گیری: بر اساس نتایج مطالعه استفاده از مدل­های تصمیم­گیری فازی راه­حلی کارآمد در جهت رفع نقص سایر روش­های تصمیم­گیری است. تحلیل نتایج نشان داد بسیاری از مناطق استان البرز فاقد توسعه صنایع است بیشترین محدودیت به منظور توسعه صنایع در استان البرز مربوط به معیارها و شاخص­های محیط­ زیستی است.

کلیدواژه ها

گروه های صنایع, توسعه پایدار, تصمیم گیری چندمعیاره, سیستم اطلاعات جغرافیایی, البرز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.