امکان سنجی تصفیه پساب کارخانه قارچ با استفاده از روش انعقاد شیمیایی و الکتریکی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 24، شماره: 9
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-24-9_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 166
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوالفضل رعنائی لسان

گروه مهندسی شیمی، مواد و پلیمر، مرکز آموزش عالی فنی و مهندسی بوئین زهرا، بوئین زهرا، قزوین، ایران.

حسین زارع ولوکلائی

استادیار گروه مهندسی شیمی، مواد و پلیمر، مرکز آموزش عالی فنی و مهندسی بوئین زهرا، بوئین زهرا، قزوین، ایران. (مسوول مکاتبات)

چکیده

زمینه و هدف: با توجه به قوانین سختگیرانه زیست محیطی و مشکل کمبود آب در سال­های اخیر تصفیه پساب خروجی از صنایع جهت استفاده مجدد ضروری است. پساب صنعت قارچ به دلیل اسفاده از انواع کودها و سموم، مواد ضدعفونی کننده و شوینده­ها حاوی آلاینده­های آلی و معدنی مختلفی است که پارامترهای آلایندگی از قبیل دترجنت، کدورت، BOD و  CODدر آن بالاتر از حد مجاز استاندارد می­باشد. در این تحقیق تصفیه پساب کارخانه قارچ جهت استفاده مجدد در بخش پرورش و کمپوست سازی بررسی شده است. روش بررسی: در این پژوهش که در آزمایشگاه شرکت کشت و صنعت ملارد (سال ۱۳۹۹) انجام شد جهت تصفیه پساب و حذف پارامترهای BOD، COD، کدورت و دترجنت روش­های انعقاد الکتریکی و شیمیایی مورد استفاده قرار گرفت. روش انعقاد الکتریکی در اختلاف پتانسیل ۱۰، ۲۰ و ۳۰ ولت و زمان­های ۱۵، ۳۰، ۴۵، ۶۰ و ۷۵ دقیقه توسط الکترودهای آهن و آلومینیوم انجام شد. در روش انعقاد شیمیایی تاثیر دو منعقده کننده پلی آلومینیوم کلراید و سولفات آلومینیوم در حضور کمک منعقده کننده پلی الکترولیت آنیونی بر روی تصفیه پساب بررسی شد. یافته ها: در روش انعقاد الکتریکی در اختلاف پتانسیل ۳۰ ولت به مدت ۶۰ دقیقه، راندمان حذف COD و BOD به ترتیب ۱/۵۹ و ۴۶ درصد حاصل شد. در روش انعقاد شیمیایی با میزان دوز منعقد کننده ۷۵ میلی گرم در هر لیتر از پساب و pH ۶ بیشترین راندمان حذف برای COD، BOD، کدورت و دترجنت به ترتیب ۶/۶۱، ۶/۴۷، ۱/۸۲ و ۵/۷۵ درصد به دست آمد. بحث و نتیجه گیری: نتایج نشان داد راندمان حذف پارامترهای BOD، COD، دترجنت و کدورت توسط انعقاد شیمیایی کمی بالاتر از انعقاد الکتریکی است. همچنین در روش انعقاد شیمیایی منعقد کننده پلی آلومینیوم کلراید هم از سولفات آلومینیوم و هم از ترکیب هر دو منعقد کننده عملکرد بهتری دارد.

کلیدواژه ها

پساب, قارچ, تصفیه, انعقاد شیمیایی, انعقاد الکتریکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.