بررسی، تحلیل و ارزیابی آلودگی صدا در مناطق ده گانه شهر کرج

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 24، شماره: 10
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-24-10_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 245
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهسا عدل

مدیر گروه مدیریت محیط زیست، معاونت محیط زیست و توسعه پایدار، شرکت خدمات مهندسی مشاور مشانیر. (مسوول مکاتبات)

لیلا محمودی

کارشناس محیط زیست، معاونت محیط زیست و توسعه پایدار، شرکت خدمات مهندسی مشاور مشانیر.

شیما عزیزی

کارشناس GIS، معاونت محیط زیست و توسعه پایدار، شرکت خدمات مهندسی مشاور مشانیر.

امین طاهریانفر

مدیرگروه برنامه ریزی و کنترل پروژه، معاونت محیط زیست و توسعه پایدار، شرکت خدمات مهندسی مشاور مشانیر.

چکیده

زمینه و هدف: در مطالعه حاضر سعی شده است که بعد از بررسی گسترده وضعیت آلودگی صدا در شهر کرج، مناطق دارای اولویت آلودگی صدا شناسایی گردند تا در مراحل آتی هدف برنامه­ریزی و مدیریت صحیح در خصوص کنترل آلودگی صدا (نصب سیستمهای پایش آنلاین و ...) قرار گیرند. روش بررسی: در تحقیق حاضر بعد از شناسایی تفصیلی منابع آلاینده صدا کرج و با مدنظر قرادادن محدودیت­های زمانی و مالی پروژه ۱۰۸ ایستگاه پایش صدا با تواتر صبح، ظهر و عصر در سه فصل پاییز و زمستان ۹۹ و بهار۱۴۰۰ برای بررسی آلودگی صدا و اندازه­گیری تراز معادل صدا شهر کرج انتخاب گردید. بعد از تجزیه و تحلیل نتایج و داده­های اندازه­گیری صدا در نرم افزارهای SPSS و Excel و توصیف آماری آنها، نقشه­های پهنه بندی تراز معادل مواجه صدا در شهر کرج به روش درونیابی [۱]IDW (وزن دهی بر مبنای عکس فاصله) با کمک نرم­افزار GIS تهیه شد. یافته­ها: مقایسه نتایج شهر کرج با استاندارد صدا ایران نشان داد که ۹۰ درصد تراز معادل صدا بالاتر از استاندارد مسکونی، ۸۴ درصد بالاتر از استاندارد مسکونی- تجاری، ۷۰ درصد بالاتر از استاندارد تجاری، ۵۲ درصد بالاتر از استاندارد تجاری–صنعتی و ۳۱ درصد بالاتر از استاندارد صنعتی می باشد. پهنه­بندی تراز صدا کرج نیز مشخص کرد که مناطق ۱، ۸ و ۹ با بیشترین حد آلودگی صدا و مناطق ۳، ۴، ۶ و ۷ با کمترین حد آلودگی صدا مواجه هستند. بحث و نتیجه گیری: مطالعه حاضر با نشان دادن روند افزایشی آلودگی صدا شهر کرج علی الخصوص در برخی مناطق، لزوم پایش مدون و مستمر آلودگی صدا، انجام مطالعات تفصیلی­تر و بررسی­های جامع­تر آلودگی صدا (ویژگیها، نوسانات فصلی، مرز آلودگی صدا و...)، راه­اندازی و ایجاد سیستم­های پایش آنلاین صدا، استفاده از حصارها و موانع صدا می­بایست در دستورکار قرار بگیرد.

کلیدواژه ها

آلودگی صدا, تراز معادل صدا, سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS), شهر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.