بررسی اثر تغییرات پوشش اراضی بر مراتع حوزه آبخیز قوری چای با تکنیک سنجش از دور

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره: 24، شماره: 10
  • کد COI اختصاصی: JR_ESTJ-24-10_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 109
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرضیه علی خواه اصل

استادیار، گروه کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران. (مسوول مکاتبات)

داریوش ناصری

باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد اردبیل، دانشگاه آزاد اسلامی، اردبیل، ایران

الهام فروتن

استادیار، گروه کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.

لیلا غیرتی آرانی

استادیار، گروه کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.

چکیده

زمینه و هدف: در حال حاضر، بیشتر تغییرات کاربری اراضی، بدون برنامه­ریزی روشن و منطقی و توجه به اثرات زیست­محیطی آنها صورت می­­گیرد و از آنجا که این تغییرات در سطوح وسیع و گسترده اتفاق می افتد، بنابراین تکنولوژی سنجش از دور ابزاری ضروری و ارزشمند جهت پایش تغییرات می­باشد. هدف از تحقیق حاضر، بررسی تاثیر تغییرات پوشش اراضی بر مراتع حوزه آبخیز قوری­چای در شمال استان اردبیل با تکنیک سنجش از دور می­باشد. روش بررسی: ابتدا تصاویر ماهواره لندست مربوط به خرداد ماه سال­های ۱۳۶۶ ، ۱۳۸۰ و ۱۳۹۴ تهیه و پس از پیش پردازش تصاویر، طبقه بندی تصاویر به روش نظارت شده با الگوریتم حداکثر احتمال انجام پذیرفت. سپس، تصاویر هر سال در چهار طبقه کشت دیم، مرتع، اراضی مسکونی (روستا) و اراضی بایر طبقه بندی شد. به منظور افزایش دقت طبقه­بندی تصاویر نیز از رقومی سازی دستی، شاخص NDVI و لایه شیب استفاده شد و دقت طبقه­بندی نیز با شاخص کاپا و صحت کلی بررسی شد.یافته ها: نتایج تحقیق نشان داد که در طی دوره زمانی مورد بررسی ۵۸۸۵ هکتار (۷/۴۹%) از سطح حوزه دچار تغییر کاربری شده است که بیشترین تغییر مربوط به کاهش شدید مراتع حوزه به میزان ۲۵۴۰ هکتار (۴/۲۱%) بر اثر تبدیل به اراضی کشت دیم و بایر می­باشد.بحث و نتیجه گیری: بر اساس نتایج به دست آمده، استفاده از اطلاعات تکمیلی از جمله اطلاعات شیب و شاخص  NDVI در کنار پردازش تصاویر ماهواره­ای به روش نظارت شده برای تهیه نقشه­ های کاربری اراضی، موجب افزایش دقت طبقه ­بندی تصاویر می­گردد.

کلیدواژه ها

تصاویر ماهواره ای, تغییرات پوشش اراضی, حوزه آبخیز قوری چای, NDVI

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.