بررسی رابطه بین نابرابری درآمد، شهرنشینی و رشد اقتصادی در استان های ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی و بودجه، دوره: 28، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JPBUD-28-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 104
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام نوبهار

Department of Economics, Faculty of Economics and Management, University of Tabriz, Iran.

حسین پناهی

Department of Economics, Faculty of Economics and Management, University of Tabriz, Iran.

زهرا مهری

Faculty of Economics and Management, University of Tabriz, Tabriz, Iran.

چکیده

یکی از مهم ­ترین اهداف سیاستگذاران اقتصادی، توزیع عادلانه و مناسب درآمد بین اقشار مختلف جامعه است. با توجه به اهمیت بحث عدالت و توزیع عادلانه درآمد در ایران و وضعیت نامناسب شاخص ­های توزیع درآمد در استان­ های کشور، در این پژوهش به بررسی رابطه نابرابری درآمد با شهرنشینی و رشد اقتصادی در استان­ های ایران در دوره زمانی ۱۳۹۸-۱۳۸۵ پرداخته شده است. در این راستا به منظور بررسی دقیق رابطه بین متغیرهای پژوهش، از دو رویکرد برای بررسی مسئله پژوهش استفاده شده است. ابتدا رابطه علیت بین نابرابری درآمد با شهرنشینی و رشد اقتصادی با استفاده از روش دومیترسکو-هورلین مورد بررسی قرار گرفته است. سپس به منظور تکمیل بحث و تعیین میزان اثرگذاری متغیرهای شهرنشینی و تولید ناخالص داخلی بر نابرابری درآمد، مدل نابرابری درآمد با در نظر گرفتن ساختار فضایی و با لحاظ دو متغیر شهرنشینی و GDP سرانه و چندین متغیر کنترل، با استفاده از رهیافت پانل فضایی مورد برآورد قرار گرفته است. نتایج آزمون علیت دومیترسکو-هورلین نشان­ دهنده وجود رابطه علیت یک ­طرفه از شهرنشینی به نابرابری درآمدی و وجود رابطه علیت دوطرفه بین تولید ناخالص داخلی و نابرابری درآمدی در استان ­های ایران است. نتایج حاصل از برآورد مدل به روش پانل فضایی نیز نشان می­ دهد که متغیرهای نرخ شهرنشینی، تولید ناخالص داخلی سرانه و باسوادی از مهم ­ترین متغیرهای اثرگذار بر نابرابری درآمدی در استان ­های کشور هستند.

کلیدواژه ها

Income Inequality, Economic Growth, Urbanization, Dumitrescu-Hurlin Causality Test, Spatial Panel Model., نابرابری درآمدی, رشد اقتصادی, شهرنشینی, آزمون علیت دومیترسکو-هورلین, مدل پانل فضایی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.