ارتباط بین پلی مورفیسم rs۸۹۶۸۵۴ژنtp۵۳inp۱ و دیابت نوع ۲ در شهر دلیجان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوماهنامه فیض، دوره: 27، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_FEYZ-27-3_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 140
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نیلوفر زاهدیان

Department of Biology, Faculty of Basic Sciences, East Tehran Branch (Ghiamdasht), Islamic Azad University, Tehran, I.R. Iran.

مریم صلواتی فر

Department of Aerospace Physiology, Aerospace Research Institute, Ministry of Science Research and Technology, Tehran, I.R. Iran.

فرانک جمشیدیان

Department of Biology, Faculty of Basic Sciences, East Tehran Branch (Ghiamdasht), Islamic Azad University, Tehran, I.R. Iran.

چکیده

سابقه و هدف: مطالعات مهندسی ژنتیک بر روی ژن tp۵۳inp۱ مشخص کرده که اختلال میتوفاژی میتوکندری­های ناکارآمد، منبع اصلی استرس اکسیداتیو مزمن بوده و منجر به افزایش استعداد ابتلا به دیابت می شود. هدف این مطالعه ارزیابی ارتباط پلی­مورفیسم rs۸۹۶۸۵۴ در ژنtp۵۳inp۱ و دیابت نوع ۲ بود. مواد و روش ­ها: در این مطالعه موردی-شاهدی، نمونه­ های خون از ۱۲۴ فرد بیمار مبتلا به دیابت نوع ۲ و ۱۰۰ فرد سالم از ساکنان شهر دلیجان، استان مرکزی تهیه شد. پس از استخراج DNA ژنومی با روش Salting out، جایگاه rs۸۹۶۸۵۴ در ژن tp۵۳inp۱ با استفاده از روش  Tetra-Primer Arms-PCRارزیابی گردید. نتایج: فراوانی ژنوتیپ­ های TT، CC، TC به ­ترتیب در گروه بیمار ۱۳، ۲۹ و ۵۸ درصد و در گروه کنترل ۱۲، ۱۷ و ۷۱ درصد بودند. به علاوه فراوانی آلل ­های T و C به ­ترتیب در گروه بیمار ۴۲ درصد و ۵۸ درصد و در گروه کنترل ۵/۴۷ درصد و ۵/۵۲ درصد بود. آنالیز آماری با آزمون مربع کای مشخص نمود که پلی­مورفیسم rs۸۹۶۸۵۴ در ژن tp۵۳inp۱، ارتباط معناداری با بروز دیابت در جمعیت مورد مطالعه نداشت (۰/۰۵< P). نتیجه ­گیری: طبق یافته های مطالعه حاضر، وجود آلل T یا C در جایگاه  rs۸۹۶۸۵۴در ژن tp۵۳inp۱، با احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ ارتباط معنی داری نداشت. برای تائید این یافته ها، نیاز به بررسی بیشتر در جمعیت­ های مختلف با حجم نمونه بالاتر، ضروری است.

کلیدواژه ها

Type ۲ diabetes, Rs۸۹۶۸۵۴ polymorphism, TP۵۳INP۱ gene, دیابت نوع ۲, پلی­مورفیسم rs۸۹۶۸۵۴, ژن tp۵۳inp۱

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.