مطالعه توصیفی از اقدام به خودسوزی زنان شهر ایلام

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی، دوره: 15، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SJSPH-15-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 136
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا رضایی نسب

Ph.D. Student, Social Sciences Department, Faculty of Social and Economic Sciences, Alzahra University, Tehran, Iran

محمد تقی شیخی

Ph.D. Professor, Social Sciences Department, Faculty of Social and Economic Sciences, Alzahra University, Tehran, Iran

فاطمه جمیلی کهنه شهری

Ph.D. Assistant Professor, Social Sciences Department, Faculty of Social and Economic Sciences, Alzahra University, Tehran, Iran

چکیده

زمینه و هدف: خودسوزی مرگ یک زندگی است؛ زندگی زنانی که پس از سالها صبر و انتظار در تلخی های زندگی، جز خودسوزی طریق دیگری را برای رهایی ندیده اند. هدف از انجام این پژوهش تعیین الگوی اپیدمیولوژیک اقدام به خودسوزی زنان در بین سال های ۱۳۹۰-۱۳۹۵ در شهر ایلام است. روش کار: این تحقیق، یک مطالعه توصیفی است که در آن پرونده های زنانی که در شهر ایلام اقدام به خودسوزی کرده بودند در مدت ۵ سال مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات لازم جمع آوری و با استفاده از روش آماری توصیفی در نرم افزار۲۲ SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج: در مجموع این ۵ سال، ۱۲۹ مورد اقدام به خودسوزی کرده بودند. میانگین سنی افراد مورد مطالعه ۲۴ سال در دامنه سنی ۱۱ تا ۹۵ سال بود. ۵/۵۳% از زنان اقدام کننده در بین گروه سنی۲۰-۳۵ سال بودند. میانگین سطح سوختگی در کل افراد۷۰% و در محدوده ۱۵ تا۱۰۰% سوختگی سطح بدن بود. ۶/۷۳% افراد متاهل، ۵/۷۷% خانه دار بودند. بیشترین موارد خودسوزی در فصول پاییز و بهار اتفاق افتاد. اغلب افراد اقدام کننده در فاصله زمانی بعدازظهر خودسوزی کرده اند. شایعترین و مهمترین عامل در زنان ایلامی نامعلوم گزارش شده است ۳۸%. مسئله بیماری روحی-روانی و افسردگی۲/۳۰% در رتبه دوم و اختلافات خانوادگی و بخصوص اختلاف با همسر۱/۱۷% در رتبه بعد قرار دارد. نتیجه گیری: خودسوزی، مرگ غیر معمول یک زندگی است. زنان جوان و متاهل در جریان رویدادهایی که در خانواده ها و جامعه اتفاق    می افتد بیشتر دچار فشار و آشفتگی می شوند؛ افسردگی از مهم ترین رفتارهای منجر به خودکشی است؛ که آن را می توان پیامد مقوله هایی از جمله خشونت و آزار همسر و اطرافیان، فقر مالی، تنگ دستی و محرومیت دانست. بنظر می رسد گسترش حمایت های اجتماعی و جامع در برابر خشونت های خانوادگی علیه زنان، آموزش روش های کنترل خشم و عصبانیت و کاهش استرس، اطلاع رسانی در زمینه مراکز حمایتی می تواند به عنوان راهکارهایی جهت کاهش خودسوزی ارائه شود.

کلیدواژه ها

Self-Immolation, Women, Suicide, Ilam, خودسوزی, زنان, خودکشی, ایلام

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.