ارزیابی مخاطره مصرف ادویه جات با تاکید بر قابلیت خطرآفرینی سرب و کادمیوم

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی، دوره: 15، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SJSPH-15-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 126
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیدا ورمزیار

MSc. Department of the Environment, College of Basic Sciences, Hamedan Branch, Islamic Azad University, Hamedan, Iran

سهیل سبحان اردکانی

Ph.D. Associate Professor, Department of the Environment, College of Basic Sciences, Hamedan Branch, Islamic Azad University, Hamedan, Iran

چکیده

زمینه و هدف: با توجه به احتمال وجود برخی فلزات سمی در ادویه­جات، این پژوهش با هدف تعیین مخاطره غیرسرطانی پودر کاری، زردچوبه و هل فله ای و بسته بندی شده مصرفی شهر همدان بر اساس قابلیت خطرآفرینی سرب و کادمیوم در سال ۱۳۹۴ انجام یافت. روش کار: در این مطالعه توصیفی، ۹ نمونه از ادویه­جات فله­ای و ۹ نمونه از ادویه­جات بسته­بندی تهیه شد. پس از آماده­سازی نمونه­ها به روش هضم اسیدی در آزمایشگاه، محتوی عناصر مورد مطالعه توسط دستگاه جذب اتمی در سه تکرار خوانده شد. پردازش آماری نتایج نیز با استفاده از آزمون های شاپیرو-ویلک، تی تک نمونه­ای، تحلیل واریانس یک­طرفه، تی مستقل و همبستگی پیرسون و توسط نرم­افزار SPSS انجام یافت. نتایج: بیشینه میانگین غلظت عناصر سرب و کادمیوم بر حسب میلی گرم در کیلوگرم به­ترتیب برابر با ۹۵/۰±۴۸/۵ و ۲۰/۰±۱۳/۰ و میانگین غلظت عنصر سرب در نمونه های زردچوبه بزرگ تر از رهنمود­  WHO بود. از طرفی شاخص سلامت  (Health Index) سرب با میانگین ۱-۱۰×۵۱/۱ و ۲-۱۰×۲۵/۳ و کادمیوم با میانگین ۲-۱۰×۰۴/۱ و ۳-۱۰×۲۲/۲ به ترتیب برای کودکان و بزرگ­سالان، کوچک­تر از یک و کم تر از آستانه خطر بود. نتیجه­گیری: نتایج محاسبه شاخص HI نشان داد که مصرف ادویه­جات مورد مطالعه برای مصرف­کنندگان فاقد مخاطره است، ولی با توجه به تجاوز میانگین غلظت عنصر سرب در نمونه های زردچوبه از حد استاندارد، و ویژگی های تجزیه­ناپذیری و تجمع­زیستی فلزات سنگین، در صورت عدم کنترل مصرف ادویه­جات، ابتلای مصرف­کنندگان به مشکلات بهداشتی در طولانی­مدت دور از انتظار نخواهد بود. لذا بررسی کیفی ادویه­جات در بازار مصرف کشور به منظور حفظ سلامت مصرف کنندگان ضروری است.

کلیدواژه ها

Food Safety, Spices, Heavy Metals, Health Risk, Non-Carcinogenic, ایمنی غذایی, ادویه جات, فلزات سنگین, مخاطره سلامت, غیرسرطان زا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.