کانی شناسی و پاراژنز کانسنگCu-Au-Bi منطقه ی پی جویی کوه دم (شمال شرق اردستان)، مجموعه ی فلززایی انارک

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 24، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-24-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 83
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهزاد مهرابی

دانشگاه خوارزمی

ابراهیم طالع فاضل

دانشگاه بوعلی سینا

چکیده

مدل سازی های انجام شده بر مبنای تعادلات ترمودینامیکی و فیزیکوشیمیایی شاره، گویای آنست که مذاب های غنی از بیسموت قادرند مقادیر بالایی از طلا را از شاره­ی گرمابی در تعادل با مذاب جاروب (scavenging) کنند. در این پژو.هش منطقه­ی پی جویی کوه دم در شمال شرق اردستان (بخش شمالی مجموعه­ی فلززایی انارک) به عنوان نمونه ای از ذخایر گرمابی نوع IOCG و کانی سازی کوارتز-هماتیت ± سولفید با مجموعه عناصر آهن-مس-طلا-بیسموت مورد بررسی قرار گرفتند. در این میان، کانی های سولفوسالتی گروه فهلور، کانی های حاوی بیسموت و فلزات کمیاب (از قبیل طلا، بیسموت و الکتروم)، با هدف دستیابی به ترکیب شیمیایی و ارتباط زایشی با طلا بررسی شدند. کانی های گروه بیسموت به عنوان مهم­ترین کانی های موثر در جاروب طلا در منطقه شامل: بیسموتینیت (با فرمول تجربی Bi۲.۰۵S۲.۹)، ایمپلکتیت (با فرمول تجربی Cu۰.۵۶Fe۰.۰۳Bi۱.۲S۲.۱۶) و بیسموت آزاد (با فرمول تجربی Cu۰.۱۴Bi۰.۸۶)، هستند. بنابر شواهد به نظر می رسد که الکترون های آزاد شده از کانی های احیا کننده نظیر پیروتیت و به موجب آن افزایش اکسیژن شاری، منجربه تبدیل Bi۳+ به Bi۰ و ته نشینی بیسموت در محیط شده است. پس از آن، با رخداد مگنتیت به عنوان فاز بافر پایدار، الکترون های آزاد شده منجربه تبدیل یون Au+ به Au۰ در شاره و جذب آن به­وسیله­ی فاز بیسموت شده است.

کلیدواژه ها

geochemistry, quartz-hematite-sulfide mineralization, bismuth, Au scavenging, Kuh-e Dom., ژئوشیمی؛ کانی سازی کوارتز - هماتیت ± سولفید؛ بیسموت؛ جاروب طلا؛ کوه دم.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.