کانی شناسی و زمین شیمی ذخیره ی کائولن هیزه جان، شمال باختری ورزقان، استان آذربایجان شرقی، شمال باختر ایران

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 24، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-24-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 50
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی عابدینی

دانشگاه ارومیه

چکیده

ذخیره­ی کائولن هیزه­جان (شمال باختری ورزقان، استان آذربایجان­شرقی) یک نهشته­ی رسی شاخص با سنگ میزبان آندزیتی به سن ائوسن در شمال­ باختری ایران است. بر اساس بررسی­های پراش پرتو X (XRD)، کانی­های این ذخیره عبارتند از کائولینیت، پیروفیلیت، کوارتز، اسمکتیت، موسکویت- ایلیت، هماتیت، گوتیت، آناتاز، آلونیت، دیاسپور، فلدسپار، هورنبلاند، و کلسیت. افزایش نسبت SiO۲/Al۲O۳ از مرکز به حواشی در نیمرخ مورد بررسی، دلالت بر وجود منطقه­بندی گرمابی در ذخیره دارد. شواهدی نظیر حضور پوش سنگ­های سیلیسی روی ذخیره، برشی­شدن محلی، کانی­سازی پیروفیلیت، دیاسپور، و آلونیت، غنی­شدگی LREEs نسبت به HREEs، الگوی تغییرات جرم عناصر Al، Fe، Ti، Sr، و Nb، و همبستگی­های مثبت در روند تغییرات بین (La/Lu)N، P، Sr، و S با LOI پیشنهاد می­کنند که گسترش ذخیره کائولن هیزه­جان در ارتباط با عملکرد فرایندهای درونزاد روی سنگ­های آندزیتی است. بررسی­های زمین­شیمیایی نشان می­دهند که رخداد بی­هنجاری­ منفی Eu (۳۹/۰- ۷۸/۰) در نمونه­های کائولینیزه در ارتباط با تخریب کانی­های فلدسپار و هورنبلاند سنگ­های آندزیتی به وسیله گرماب­ها و بی­هنجاری منفی Ce (۶۲/۰-۸۱/۰) در نتیجه تخریب زیرکن به­وسیله­ی شاره­های اسیدی- اکسیدان است.

کلیدواژه ها

Kaolin deposit, geochemistry, hydrothermal alteration, andesite, Hizeh-Jan, Iran., ذخیره ی کائولن؛ زمین شیمی؛ دگرسانی گرمابی؛ آندزیت؛ هیزه جان؛ ایران.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.