ساخت و بررسی خواص ساختاری، اپتیکی و مغناطیسی نانوذراتZn۱-xNixO

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 24، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-24-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 49
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی زرگرشوشتری

دانشگاه شهید چمران اهواز

امیر پورمقدم

دانشگاه شهید چمران اهواز

منصور فربد

دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

در این مقاله، از روش مکانوشیمیایی برای تولید نانوذرات Zn۱-xNixO که در آن x برابر ۰۱/۰، ۰۲/۰، ۰۳/۰، ۰۴/۰، ۰۵/۰، ۰۸/۰ و ۱/۰ است، استفاده شده است. برای بررسی خواص ساختاری از الگوی پراش پرتوX، ریخت­شناسی ذرات از میکروسکوب الکترونی روبشی نشر میدانی، خواص اپتیکی از طیف­سنج فرابنفش- مرئی و طیف­سنج فوتولومینسانس و خواص مغناطیسی از مغناطیس­سنج نمونه­ی ارتعاشی استفاده شده است. نتایج الگوی پراش پرتوX نشان می­دهند که نانوذرات Zn۱-xNixO تا x برابر ۰۳/۰  تک فاز بوده و فازناخالصی در ساختار اکسید روی ظاهر نمی­شود، و از x برابر ۰۴/۰ فاز ناخالصی در این ساختار ظاهر می­شود. نتایج میکروسکوپ الکترونی روبشی نشر میدانی  نشان می­دهد که با آلایش نیکل در ساختار اکسید روی، میانگین اندازه­ی ذرات افزایش می­یابند. بررسی نتایج طیف­سنج فرابنفش- مرئی نشان می­دهند که با آلایش نیکل، گاف اپتیکی نانوذرات اکسید روی کاهش می­یابد که می­تواند به­دلیل برهم­کنش تبادلی sp-d بین الکترون­های نواری و الکترون­های d یون­های Ni۲+  باشد. بررسی مغناطیسی نمونه­ی ارتعاشی نشان می­دهد که نانوذرات اکسید روی و آلاییده با نیکل، از میدان صفر تا حدود Oe۲۰۰۰ خاصیت فرومغناطیس از خود نشان می­دهند. در میدان­های قوی­تر، نانو ذراتZn۱-xNixO با x برابر صفر و ۰۱/۰ خاصیت دیامغناطیسی و برای x بزرگتر از ۰۱/۰ نمونه­ها از خود خاصیت پارامغناطیسی نشان می­دهند.

کلیدواژه ها

Zinc oxide, nickel, mechanochemical, ZnO nanoparticles, اکسید روی؛ نیکل؛ مکانوشیمیایی؛ نانوذرات ZnO.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.