بررسی کانی شناسی و ژئوشیمی گرانیتوئید منطقه ی لاله زار (بردسیر- استان کرمان)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 23، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-23-4_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 75
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده مریم نیک تبار

دانشگاه شهید باهنر کرمان

عباس مرادیان

دانشگاه شهید باهنر کرمان

حمید احمدی پور

دانشگاه شهید باهنر کرمان

چکیده

مجموعه­ی گرانیتوئیدی لاله زار، در جنوب شرق کمربند ماگمائی ارومیه-دختر و نوار دهج- ساردوئیه ( استان کرمان) واقع شده است. این توده، از سنگ­های آذرین درونی با ترکیب گرانیتوئیدی تشکیل شده و به درون سنگ­های آتشفشانی-رسوبی ائوسن نفوذ کرده است. سنگ­های آذرین درونی منطقه از گرانیت تا گابرودیوریت تغییر می­کنند اما ترکیبات دیوریت و تونالیت در اکثریت هستند. کانی­های مهم تشکیل دهنده­ی سنگ­های منطقه شامل پلاژیوکلاز سدیم، پتاسیم فلدسپار، بیوتیت، آمفیبول و کوارتز برای سنگ­های گرانیت تا تونالیت و پلاژیوکلاز کلسیک، آمفیبول، بیوتیت و پیروکسن (کلینوپیروکسن، ارتوپیروکسن) برای سنگ­های دیوریت تا گابرودیوریت هستند. تورمالین­زایی ویژگی شاخص رخداد کانی است که در گرانیتوئیدها و آپلیت­های وابسته به آن­ها به­صورت بلورهای منشوری متوسط تا خیلی درشت، بی­شکل تا شکل­دار، رگه ای، انباشت­های شعاعی، نودولار و سوزنی دیده می­شوند. تورمالین­زایی درگرانیتوئیدهای این منطقه در مرحله­ی گرمابی و پنوماتولیتی تحت تاثیر سیالات غنی از بور در شکستگی­های این سنگ­ها صورت گرفته است. در آپلیت­ها تورمالین­زائی به عنوان گرهک­های سرشار از تورمالین احتمالا نتیجه­ی جدایش گازی (پنوماتولیتیک) در سیالات غنی از بور-سیلیس در مراحل نهائی تبلور رخ می­دهد. گاه جانشینی تورمالین از کناره­ها، شکستگی­ها و صفحات ضعیف شبکه فلدسپات­ها (مانند رخ و ماکل) شروع شده و به قسمت­های دیگر بلورهای یاد شده گسترش یافته است. بررسی­های سنگ­نگاری و ژئوشیمیائی نشان می­دهند که این باتولیت از نوع  Iو کلسیمی- قلیایی است. از نظر موقعیت زمین­ساختی، وابسته به نوع قوس بوده و در یک کمان آتشفشانی حاشیه­ی قاره­ای تشکیل شده است و خاستگاه آن بر اساس بررسی­های REE، یک گوشته­ی گارنت­ دار یا اسپینل­دار است.

کلیدواژه ها

Lalezar, calc-alkaline, granite, gabbrodiorite, tourmaline., لاله زار؛ کلسیمی قلیایی؛ گرانیت؛ گابرودیوریت؛ تورمالین.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.