بررسی شیمی اسپینل و الیوین و تعیین محیط زمین ساختی پریدوتیت های افیولیت شمال غرب پیرانشهر، شمال غرب ایران

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 22، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-22-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 147
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم یزدانی

دانشگاه تبریز

احمد جهانگیری

دانشگاه تبریز

محسن موذن

دانشگاه تبریز

رباب حاجی علی اوغلی

دانشگاه تبریز

معصومه آهنگری

دانشگاه ارومیه

چکیده

بررسی شیمی کانی­های اسپینل و الیوین موجود در سنگ­های پریدوتیتی افیولیت شمال­غرب پیرانشهر، حاکی از وجود دو نوع پریدوتیت در این منطقه است. رده­بندی این پریدوتیت­ها بر اساس شیمی اسپینل­های موجود در ترکیب این سنگ­هاست. میانگین عدد کروم (Cr#[(۱۰۰*Cr/(Cr+Al)]) و عدد منیزیم (Mg#[(۱۰۰*Mg/(Mg+Fe)]) در دونیت­ها برابرند با ۶۳/۰ و ۵۱/۰. این اعداد در هارزبورژیت به ترتیب برابر با ۳۳/۰ و ۶۷/۰ و در سرپانتینی تعداد کروم برابر با ۴۵/۰ و عدد منیزیم برابر ۵۵/۰ می­باشد. نسبت کروم به آلومینیوم (Cr/Al) کانی اسپینل، در دونیت­ها، برابر با ۶/۱ است. ولی این نسبت در هارزبورژیت­ها و سرپانتینیت­ها به ترتیب برابرند با ۴۹/۰ و ۸۱/۰ است. استفاده از شیمی کانی­های الیوین و اسپینل، نشانگر تشکیل پریدوتیت­های پیرانشهر (به سن کرتاسه بالایی) در دو محیط زمین ساختی مختلف­اند. نمودارهای جدا کننده­ی محیط زمین­ساختی برای دونیت­ها محیط ابرفرورانشی از نوع پیش قوس و برای هارزبورژیت­ها و سرپانتینیت­ها، ویژگی­های پریدوتیت­های آبیسال را از خود نشان می­دهند. وجود این دو نوع پریدوتیت با موقعیت زمین­ساختی مختلف در منطقه­ی پیرانشهر قابل مقایسه با پریدوتیت­های افیولیت عمان در ادامه­ی جنوب شرقی کمربند افیولیتی زاگرس- عمان هستند.

کلیدواژه ها

Oman-Zagros ophiolitic belt, Piranshahr ophiolite, supra-subduction peridotite, abyssal peridotite, chromium spinel., کمربند افیولیتی زاگرس-عمان؛ افیولیت پیرانشهر؛ پریدوتیت ابرفرورانشی؛ پریدوتیت آبیسال؛ کروم اسپینل.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.