ویژگی های تکتونو ماگمایی توده ی نفوذی بغم در جنوب شرقی اردستان بر مبنای شیمی کانی کلینوپیروکسن و آمفیبول

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 21، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-21-3_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 63
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ناهید شبانیان بروجنی

دانشگاه شهرکرد

علیرضا داودیان دهکردی

دانشگاه شهرکرد

فرنوش سهیلیان

دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان

چکیده

توده­ی نفوذی بغم با ترکیب سنگ شناسی گابرو در جنوب شرقی شهر اردستان قرار داشته و در سنگ های آتشفشانی ائوسن نفوذ کرده است. منطقه­ی مورد بررسی در پهنه­ی ایران مرکزی و نوار ماگمایی ارومیه دختر قرار می گیرد. کانی های اصلی تشکیل دهنده­ی سنگ ها عبارتند از کلینوپیروکسن، آمفیبول و پلاژیوکلاز. بررسی شیمی کانی ها نشان می دهد که کلینوپیروکسن های این توده­ی نفوذی دارای ترکیب اوژیت بوده و بیشتر در گستره­ی کلینوپیروکسن های فشار متوسط قرار می گیرند. ترکیب کلینوپیروکسن ها دماهای تبلور توده را ۸۴۰ تا ۹۲۰ درجه­ی سانتیگراد نشان می دهد. از نظر تکتونوماگمایی ترکیب کلینوپیروکسن های توده­ی نفوذی مورد بررسی در میدان کلینوپیروکسن های کوهزایی قرار می­گیرند و به کمان ماگمایی وابسته­اند. بلورهای آمفیبول در این سنگ های گابرویی جزء گروه آمفیبول های کلسیک بوده که در گستره­ی منیزیوهورنبلند قرار می­گیرند. از نظر تکتونوماگمایی ترکیب آمفیبول ها نشانگر ماهیت نیمه­قلیایی برای این توده آذرین است. روش زمین­-دماسنجی بر اساس جفت کانی های کلینوپیروکسن و آمفیبول همزیست، دما های۷۳۰ تا ۷۹۰ درجه سانتیگراد را بدست می دهد. پلاژیوکلاز تنها کانی فلسیک این سنگ های گابرویی است که از نظر ترکیبی در گستره­ های  بیتونیت (هسته) و لابرادوریت تا آندزین (حاشیه) و آلبیت (حاصل سوسوریتی شدن) قرار می گیرد.

کلیدواژه ها

Clinopyroxene, amphibole, tectono-magmatic, Ardestan€., کلینوپیروکسن؛ آمفیبول؛ تکتونوماگماتیک؛ اردستان.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.