زمین شناسی، دگرسانی، کانی سازی و ژئوشیمی محدوده ی خونیک، جنوب بیرجند

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 21، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-21-3_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 122
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه سمیعی

دانشگاه فردوسی مشهد

محمدحسن کریم پور

دانشگاه فردوسی مشهد

مجید قادری

دانشگاه تربیت مدرس

محمدرضا حیدریان شهری

دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

منطقه­ی خونیک در شرق ایران و در ۱۰۶ کیلومتری جنوب­ بیرجند واقع شده­ است. پی­جویی اولیه در این منطقه با پردازش داده­های ماهواره­ای آستر  به روش نقشه­برداری زاویه­ی طیفی برای مشخص کردن زون­های احتمالی دگرسانی صورت گرفت، که براساس مشاهدات صحرایی، نتایج رضایت بخشی را فراهم کرد. این گستره­ شامل برونزدهایی از آتشفشانی­های پالئوسن- ائوسن بود که واحدهای متعدد نیمه­عمیق با ترکیب حدواسط به حالت تلسکوپی در آن­ها نفوذ کرده­اند. دگرسانی با برخی از این واحد­ها در ارتباط است. دگرسانی­های اصلی شامل پروپیلیتیک، آرژیلیک و سریسیتیک می­شوند. کانی­سازی در سطح به صورت افشان و برش گرمابی مشاهده می­شود. حداکثر مقدار پراکندگی عناصر طلا، نقره و آرسنیک در رسوب­های آبراهه ای در مناطقی است که در بالادست آن زون­های دگرسانی پروپیلیتیک، آرژیلیک- سیلیسی و برش گرمابی وجود دارند. گستره­ی تغییرات عناصر در نمونه­های ژئوشیمیایی بر مبنای سنگ به صورت زیر است: طلا ۲ تا ۴۶۰۰ میلی­گرم در تن، نقره ۴۰ تا ۹۰۸۰ میلی گرم بر تن، آرسنیک ۷ تا ۱۳۴ گرم بر تن، مس ۲۱ تا ۶۰۱ گرم بر تن، ، سرب ۴ تا ۱۴۸۵ گرم بر تن،. بیشترین میزان طلا و نقره در واحدهای هورنبلند مونزودیوریت پورفیری و مونزونیت پورفیری دیده می­شوند.  نوع کانی­سازی که به­صورت پراکنده و همراه با برش گرمابی است، گسترش دگرسانی ها و نیز ارتباط آن­ها با سنگ شناسی و زمین شناسی ساختاری، نشانه­ی حضور یک کانسار نوع طلای اپی ترمال است.

کلیدواژه ها

Alteration, hydrothermal breccia, epithermal gold, Khunik., دگرسانی؛ برش گرمابی؛ طلای اپی ترمال؛ خونیک.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.