بررسی سنگ نگاری، ویژگی های ژئوشیمیایی و محیط تکتونوماگمایی توده ی گرانیتوئیدی میزبان کانسار مس پورفیری میدوک، شهربابک- کرمان

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 20، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-20-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 75
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی علیرضایی

دانشگاه بوعلی سینا همدان

فرهاد آلیانی

دانشگاه بوعلی سینا همدان

عباس مرادیان

دانشگاه شهید باهنر کرمان

چکیده

کانسار مس پورفیری میدوک در بخش شمال غربی مجموعه­ی آتشفشانی- رسوبی دهج- ساردوئیه کرمان (جنوب شرقی کمربند آتشفشانی- نفوذی ارومیه- دختر) و در ۴۲ کیلومتری شمال­شرق شهرستان شهربابک واقع شده است. کانسار مس پورفیری میدوک با سن ۱۲.۵ میلیون سال، در سنگ­های آتشفشانی و آذرآواری ائوسن با ترکیب آندزیت، آندزیت­بازالت و داسیت (مجموعه رازک)، جایگزین شده است. بررسی­های سنگ­شناسی میکروسکوپی نشان می­دهد که این توده از گرانودیوریت، کوارتزدیوریت و دیوریت تشکیل شده است. از نظر کانی­شناسی، کانی­های وابسته به میدوک پورفیری شامل پلاژیوکلاز، پتاسیم­فلدسپار، آمفیبول، بیوتیت و کوارتزند. سریسیت، کلریت، اپیدوت و مگنتیت نیزکانی­های ثانویه این مجموعه را شامل می­شوند. از نظر ویژگی­های ژئوشیمیایی، سنگ­های گرانیتوئیدی میدوک پورفیری جزء سری ماگمایی قلیایی و کلسیک قلیایی و از نوع گرانیت­های متا تا پرآلومین و I هستند. بررسی­های زمین­ساختی حاکی از آن است که کانسار مس میدوک دارای ویژگی کانسارهای تشکیل شده در حاشیه­ی قاره­ای فعال است. همچنین این بررسی­ها نشان می­دهد که کانسار مس میدوک در یک محیط زمین­ساختی پس از برخورد صفحات ایران مرکزی و عربستان و در مراحل نهایی کوهزایی (رژیم تکتونیکی فشارشی) و پس از اتمام فرورانش پوسته­ی اقیانوسی نئوتتیس تشکیل و جایگزین شده است.

کلیدواژه ها

Meiduk, Urumieh-Dokhtar volcano-plutonic belt, geochemistry, post-collisional tectonic setting., میدوک؛ کمربند آتشفشانی- نفوذی ارومیه- دختر؛ ژئوشیمی؛ رژیم زمین ساختی پس از برخورد.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.