سنگ شناسی و جایگاه زمین ساختی سنگ های آذرین ترشیری در منطقه ی دوکوهه (جنوب غرب بیرجند)

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 19، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-19-4_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 82
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خاطره خاکی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان

محمد هاشم امامی

سازمان زمین شناسی کشور، ایران

سید سعید محمدی

دانشگاه بیرجند

علیخان نصراصفهانی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان

چکیده

سنگ­های آذرین ترشیری در جنوب غربی بیرجند درون نهشته های فلیشی کرتاسه برونزد دارند. این توده ها بر اساس بررسی­های سنگ­نگاری و نتایج تجزیه­ی شیمیایی عبارتند از میکروکوارتزمونزودیوریت، تراکی آندزیت، آندزیت و داسیت. بافت غالب آن­ها پورفیری با زمینه ریزدانه است. فنوکریست­های آن از پلاژیوکلاز، هورنبلند و بیوتیت تشکیل شده­اند. پلاژیوکلازها دارای منطقه بندی­اند. پیروکسن، کوارتز و کانی های کدر نیز در زمینه مشاهده می­شود. در اغلب نمونه ها، هورنبلند دارای حاشیه سوخته است. سرشت ماگمایی این سنگ­ها از نوع آهکی-قلیایی به حاشیه فعال قاره ای وابسته­اند. این سنگ­ها از عناصر نادر خاکی سبک و عناصر لیتوفیل بزرگ یون غنی شدگی و از عناصر نادر خاکی سنگین تهی شدگی  نشان می دهند. بی هنجاری منفی نیوبیوم و غنی شدگی از عناصر لیتوفیل بزرگ یون دلیلی بر خاستگاه ماگمای به وجود آورنده ی این سنگ­ها از ذوب بخشی با درجه­ی پائین یک گوشته ی غنی شده در بالای یک زون فرورانش یا ورقه اقیانوسی فرورونده است که طی صعود دستخوش آلایش پوسته ای شده است.

کلیدواژه ها

Birjand, Tertiary, crustal contamination, geochemistry, calc-alkaline, بیرجند؛ ترشیری؛ آلایش پوسته ای؛ ژئوشیمی؛ آهکی- قلیایی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.