زمین شیمی افق های فسفات کوه سفید و بناری در جنوب غرب ایران

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 19، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-19-4_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 84
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هوشنگ پورکاسب

دانشگاه شهید چمران

کاظم دمیری

دانشگاه شهید چمران

علیرضا زراسوندی

دانشگاه شهید چمران

عباس چرچی

دانشگاه شهید چمران

چکیده

افق­های فسفات کوه سفید و بناری در زون ساده­ چین­خورده­ی زاگرس، در سازند پابده قرار گرفته­اند. در این راستا چندین نمونه برای آزمایش ICP-MS از این دو افق­های فسفاتی برداشت شدند. نتایج آزمایش ICP-MS نشان داد که اکسیدهای اصلی به صورت کانسار CaO> SiO۲> Al۲O۳> Fe۲O۳> P۲O۵ تشکیل شده­اند که میانگین P۲O۵ موجود در دو افق کوه سفید و بناری اندک بوده و به ترتیب ۱/۲ و ۹۵/۱ درصد است. تمرکز REE در شکل­گیری فسفات کوه سفید بالا ولی در مورد فسفات بناری اندک است. الگوی REE نسبت به شیل میانگین یک بیهنجاری منفی در Ce و غنی شدگی در MREE را نشان می­دهد. بیهنجاری منفی Ce الگوی مشابه آب دریا را نشان می­دهد. غنی شدگی در MREE به همبافتهای آهن­دار نسبت داده می­شود، به­طوری که وقتی همبافت­ها در شرایط احیایی قرار گرفتند به درون خلل و فرج وارد شده و باعث غنی شدگی MREE می­شوند. بیهنجاری منفی Ce و غنی شدگی MREE نشاندهنده­ی این است که عناصر نادر خاکی از آب دریا تامین شده­اند.

کلیدواژه ها

Phosphate, geochemistry, trace elements, rare earth elements., فسفات؛ زمین شیمی؛ عناصر کمیاب؛ عناصر نادر خاکی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.