سنتز و مقایسه خواص الکتریکی ترمیستورهای NTC تهیه شده به روش نانوپودر و واکنش حالت جامد

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 19، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-19-1_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 159
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نسرین آزاد

دانشگاه فردوسی مشهد

بشرا قنبری شوهانی

دانشگاه فردوسی مشهد

سید محمد حسینی

دانشگاه فردوسی مشهد

احمد کمپانی

دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

در این پژوهش، ترمیستورهای NTC به دو روش واکنش حالت جامد و سل-ژل (ژل­سوزی) با ترکیب NiMn۲-xCoxO۴  (به ازای  x مساوی ۴/۰، ۸/۰، ۲/۱ و ۶/۱) تهیه شدند. ساختار و اندازه­ی میانگین پودرهای حاصل با استفاده از پراش پرتو ایکس (XRD) و میکروسکوپ الکترونی تراگسیلی(TEM) مشخصه­یابی و اندازه­گیری شدند. نتایج نشان می­دهد که میانگین اندازه­ی پودرهای حاصل به­ترتیب در حدود nm ۶۵  با فاز مکعبی و فاز مکعبی همراه با فاز چارگوشی برای درصد کم و زیاد کبالت است. تصاویر SEM نشان می­دهند که افزودن کبالت باعث رشد دانه­ها از حدود ۲ میکرومتر به چند میکرومتر می­شود. خواص الکتریکی این ترمیستورها به­شدت به اندازه بلورک­ها وابسته است، و در شرایط یکسان ساخت، نمونه­های با پودرنانو، دارای بلورک­هایی با ابعاد کمتر از نمونه­های تهیه شده به­روش واکنش حالت جامدند. اگر زمان تفجوشی قرص­های تهیه شده به روش ژل­سوزی را طولانی­تر کنیم، نتایج نشان می­دهند که در این حالت پارامترهای الکتریکی نمونه­های نانوپودر بهتر از نمونه­های تهیه شده به روش واکنش حالت جامد بدست می­آیند.

کلیدواژه ها

gel combustion, NTC thermistor, nanopowder, spinel structure, ژل سوزی؛ ترمیستورNTC ؛ نانوپودر؛ ساختار اسپینل.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.