اثر جانشانی کبالت بر خواص مغناطوالاستیکی ترکیب Cu۱۳Fe۶Nd

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 18، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-18-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 127
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پروانه ایرانمنش

دانشگاه فردوسی مشهد،

ناصر تجبر

دانشگاه فردوسی مشهد،

محمود رضایی رکن آبادی

دانشگاه فردوسی مشهد،

دانیل فروشارت

مرکز ملی تحقیقات علوم (CNRS) گرنوبل

فائز پورآرین

دانشگاه کارنگی ملون

چکیده

در این پژوهش خواص مغناطوالاستیکی  ترکیب­های بین فلزی (۱ و ۰ = x) –xCoxCu۱۳Fe۶Nd بررسی شده است. تحلیل پراش پرتو X نشان داد که نمونه ۰ = x تقریبا تک فاز است و نمونه­ی دیگر ساختار چند فازی دارد. در اثر جانشانی اتم Co، پارامترهای شبکه کاهش، دمای نیل فاز اصلی و دمای کوری فاز ناخالصی افزایش می­یابد. در نمونه ۱ = x به سبب حضور فاز فرومغناطیسی -yCoy۱۷Fe۲Nd، تغییر ناهمسانگردی و افزایش اثرات تبادلی در اندازه­گیری­های مغناطیسی و مغناطوالاستیکی مشاهده ­شد. اندازه­گیری­های انبساط گرمایی و مغناطوتنگش در راستای موازی (λl) و عمود (λt) بر میدان با استفاده از روش پیمانه کرنشی در بازه دمایی ۸۰ تا K ۵۰۰ و میدان­های تا T ۵/۱ انجام شد. ناهنجاری و رفتار اینوار در انبساط گرمایی و همچنین ضریب انبساط گرمایی α(T) در دمای نیل مشاهده می­شود. مغناطوتنگش خودبه­خودی خطی با نزدیک شدن به دمای نیل به سرعت کاهش می­یابد و اثرات نظم مغناطیسی کوتاه- برد پس از این دما مشاهده می­شود. در ناحیه میدان­های کم، تنش­های مغناطوتنگشی نمونه Cu۱۳Fe۶Nd کوچک است و با افزایش میدان افزایش می­یابد. وابستگی دمایی منحنی­های Δλ در میدان­های منتخب با افزایش دما پس از عبور ازکمینه­ای، به صفر نزدیک می­شود. این جبران مغناطوتنگش نشان می­دهد که ناهمسانگردی دو زیرشبکه آهن و خاکی نادر با علامت مخالف هم با یکدیگر در رقابت می­باشند.

کلیدواژه ها

Intermetallic compound, Nd۶Fe۱۳-xCoxCu, Magnetic properties, Magnetoelastic properties, ترکیب بین فلزی, –xCoxCu۱۳Fe۶Nd, خواص مغناطیسی, خواص مغناطوالاستیکی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.