سن سنجی، ژئوشیمی رادیو ایزوتوپ ها و منشا مونزوگرانیت پالئوتتیس سنگ بست مشهد، ایران

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 17، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-17-4_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 54
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد حسن کریم پور

دانشگاه فردوسی مشهد

لنگ ،فارمر

دانشگاه کلرادو

چاک استرن

دانشگاه کلرادو

چکیده

منطقه مطالعه در شمال شرق ایران و در جنوب مشهد واقع شده است. اقیانوس پالئوتتیس در اردویسین شروع به باز شدن نمود و فرورانش صفحه اقیانوسی به زیر صفحه توران از اواخر دونین آغاز گردید. راندگی صفحه توران روی صفحه ایران در آواخر کارنین (Ma۲۲۵) شروع شد و در این مقطع زمانی هیچگونه صفحه اقیانوس پالئوتتیس باقی نمانده بود. دو مرحله دگرگونی ناحیه شناسایی شدند: اولین با گوهزایی هرسینین (اواخر پالئوزوئیک) و دومین با گوهزایی سیمیرین (ژوراسیک) مرتبط است. مونزوگرانیت در بقایای پوسته اقیانوس پالئوتتیس نفوذ نموده است (متاافیولیت و متافلیش). مونزوگرانیت به لحاظ شیمیایی گرانیت نوع S و فوق آلومینیوم متوسط است. عدد پذیرفتاری مغناطیسی مونزوگرانیت پایین است [(۵ to ۱۱) × ۱۰-۵ SI] و لذا مربوط به سری ایلمینیت هستند. مونزوگرانیت دارای غنی شدگی عناصر کمیاب سبک و کاهیدگی عناصر کمیاب سنگین هستند. تمامی نمونه­ها دارای بی­هنجاری منفی Eu هستند ((Eu/Eu* = ۰.۶۲ to ۰.۸۸. میزان کل عناصر کمیاب بینppm  ۲۱۲-۴۸۱ است. سن سنجی مونزوگرانیت به روش  U-Pb در کانی زیرکون انجام و سن ۲۰۱.۳ ± ۳.۶ Ma تعیین شد (راتین، تریاس فوقانی). نسبت ایزوتوپ اولیه (۸۷Sr/۸۶Sr)i و i(۱۴۳Nd/۱۴۴Nd)  در مونزوگرانیت به ترتیب ۰.۷۰۶۷۷۶ و ۰.۵۱۲۲۱۹ اندازه­گیری و محاسبه شد (با توجه به سن ۲۰۱ میلیون سال). نسبت ایزوتوپ اولیه (۸۷Sr/۸۶Sr)i و i(۱۴۳Nd/۱۴۴Nd)  اسلیت به ترتیب ۰.۷۲۰۶۱ و ۰.۵۱۱۶۰۱ محاسبه شد (با توجه به سن ۲۰۱ میلیون سال). ایزوتوپ اولیه εNd در مونزوگرانیت -۳.۱۳  و در اسلیت -۱۵.۱۹ اندازه گیری شد. براساس داده­های ایزوتوپی و عناصر کمیاب ماگمای اولیه مونزوگرانیت از بخش تحتانی پوسته قاره­ای یا از جبه منشا گرفته و در پوسته قاره­ای ضمن بالا آمدن آلودگی صورت پذیرفته است.

کلیدواژه ها

Mashhad, Paleo-Tethys, monzogranite, Rb-Sr, Sm-Nd, U-Pb, مشهد, پالئوتتیس, مونزوگرانیت, Rb-Sr, Sm-Nd, U-Pb.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.