سنگ شناسی و ژئوشیمی باتولیت قوشچی، شمال غرب ایران

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 17، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-17-4_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 114
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهران ادوای

دانشگاه تبریز

احمد جهانگیری

دانشگاه تبریز

منصور مجتهدی

دانشگاه تبریز

جلیل قلمقاش

سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور

چکیده

باتولیت قوشچی با مساحت تقریبی ۱۵۰ کیلومترمربع در شمال غرب ایران و زون سنندج- سیرجان واقع شده و به داخل سنگ­های پرمین نفوذ کرده است. این توده نفوذی با سنگ­های ته­نشستی الیگو- میوسن (سازند قم) پوشیده شده است. باتولیت قوشچی شامل پنج توده مختلف است: الف) گابرو- دیوریت، ب) بیوتیت گرانیت، ج) فلدسپات گرانیت قلیایی، د) سینیت، ه) دایک­های آپلیتی. گابرودیوریت ها قدیمی ترین واحد نفوذی در منطقه هستند که با واحد بیوتیت گرانیتی، زون تداخلی نشان می­دهند. این واحد نفوذی ماهیت درون صفحه­ای و تولئیتی دارد. گرانیت­های قلیایی، بافت گرافیک، میکروگرانوفیری و پرتیتی دارند که نشانگر جایگیری در عمق کم و طبیعت هیپرسولووس آن­هاست. از نظر ژئوشیمیایی این سنگ­ها ویژگی­های پتاسیم قلیایی بالا، متاآلومین تا کمی پرآلکالن دارند. گرانیت­های قلیایی نسبت به بیوتیت گرانیت­ها حاوی مقادیر پائین Sr، Rb ، Ba ، TiO۲ ،  Fe۲O۳،  CaO، Al۲O۳ و دارای مقادیر بالای Zr، Y، Th ، Nb،  K۲O،  Na۲O و SiO۲  هستند. گرانیت­های قلیایی از نوع A، و درون صفحه­ای بوده و احتمالا با تبلور جدایشی نسبتا بالای ماگماهای مافیک مشتق شده از گوشته حاصل شده­اند. پلاژیوکلاز و آمفیبول دو فاز مهم حین تبلور جدایشی هستند. گرانیت­های قلیایی از زیرگروه A۱ (مشتق شده از گوشته) محسوب می­شوند که یک جایگاه غیرکوهزایی برای آن­ها پیشنهاد می­شود. بیوتیت گرانیت­ها و سینیت­ها پرآلومین بوده و خاستگاه پوسته­ای دارند.

کلیدواژه ها

A-type granites, Petrology, Geochemistry, Sanandaj-Sirjan Zone, Ghoshchi batholith., گرانیت های نوع A, سنگ شناسی, ژئوشیمی, زون سنندج- سیرجان, باتولیت قوشچی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.