مقایسه ترکیب شیمیایی تورمالین در رگه های کوارتز- تورمالین قلع و تنگستن دار مناطق شاهکوه (شرق ایران) و نظام آباد (غرب ایران)

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 17، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-17-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 57
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

داریوش اسماعیلی

دانشگاه تهران

حمیده محمدی

دانشگاه تهران

مستانه حق نظر

سازمان زمین شناسی واکتشافات معدنی کشور

چکیده

در ایران، مهمترین کانه­زایی قلع در توده گرانیتوئیدی شاهکوه (بلوک لوت، شرق ایران) و کانه­زایی تنگستن در منطقه نظام­آباد (کمپلکس گرانیتوئیدی بروجرد، غرب ایران) و همراه با رگه­های کوارتز- تورمالین صورت گرفته است. تورمالین­های موجود در رگه­های منطقه نظام­آباد دارای ترکیب دراویتی بوده و با توجه به­ویژگی­هایی مانند بالاتر بودن مقدار Mg نسبت به Fe، منطقه­بندی کوچک مقیاس، پایین بودن مقدار Fe/(Fe+Mg)، کاهش در موقعیت X، مقدار Al و F، تمایل به­سمت بیرونی بردارهای تهی شدن از قلیایی و پروتون­زدایی و ناهمخوانی بین Fe و Mg، در شرایط گرمابی تشکیل شده­اند. قرارگیری ترکیب این تورمالین­ها در گستره متاپلیت­ها و متاپسامیت­ها نیز نشان می­دهد که شاره سازنده آن­ها احتمالا متاثر از سنگ­های ته­نشستی دگرگون شده میزبان است. رگه­های کوارتز- تورمالین شاهکوه نیز درون توده اصلی و سنگ­های ته­نشستی سازند شمشک تزریق شده­اند. تورمالین­ رگه­های رخنمون یافته در سنگ­های ته­نشستی مانند تورمالین­های منطقه نظام­آباد دارای ویژگی­های تورمالین­های گرمابی هستند. تورمالین­های موجود در رگه­های کوارتز- تورمالین رخنمون یافته در توده گرانیتی نیز سرشتی گرمابی دارند، ولی از آنجاکه به­وسیله یک گرماب با خاستگاه ماگمایی به­وجود آمده­اند، بیشتر از نوع شورل­اند.

کلیدواژه ها

Quartz-Tourmaline Vein, Nezamabad, Shah- Kuh, Hydrothermal, Mineralization, رگه های کوارتز- تورمالین, کانه زایی, نظام آباد, شاهکوه, گرمابی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.