توالی سنگشناسی و ویژگی های ژئوشیمیائی سنگ های آتشفشانی فاز دوی پالئوژن در منطقه دیلمان، البرز باختری

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 17، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-17-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 79
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید تاکی

واحد علوم و تحقیقات، تهران

علی درویش زاده

دانشگاه آزاد اسلامی

مجید قادری

دانشگاه تربیت مدرس

خسرو خسروتهرانی

واحد علوم و تحقیقات، تهران

چکیده

منطقه دیلمان در البرز باختری و در نزدیکی مرز بین زون های ساختاری البرز مرکزی و باختری روی سنگ های آتشفشانی پالئوژن قرار دارد. توالی پالئوژن در این ناحیه شامل سه فاز جداگانه است که هر کدام یک مرحله از فعالیت های آتشفشانی را به نمایش می گذارد. هدف اصلی این کار پژوهشی، بررسی توالی سنگ شناسی و ویژگی های ژئوشیمیایی سنگ های آتشفشانی فاز دو با سن احتمالی الیگوسن است. سنگ های فاز دو در این ناحیه خود از سه بخش (زیرواحد) مجزا تشکیل شده است که از قدیمی ترین به جدیدترین عبارتند از: زیرواحد یک: گدازه های بازالتی و آندزیت بازالتی، زیرواحد دو: توف های درشت دانه و ریز دانه و برش آتشفشانی، زیرواحد سه: توف های آندزیتی همراه با عدسی های آندزیتی. بررسی­های ژئوشیمیائی عناصر اصلی و کمیاب گدازه ها نشان می دهد که این سنگ ها در قلمرو کالکوآلکالن قرار می گیرند که بیشتر شاخص قوس های آتشفشانی هستند. در عین حال، شباهت­هایی میان الگوهای REE آن­ها وجود دارد، از جمله این که همه آن­ها از نظر LREEها بسیار غنی شده­ترند و HREEها نیز الگوهای تخت را به نمایش می گذارند، بی هنجاری منفی Eu نیز در همه الگوها مشترک است. بنابراین ماگماهای تشکیل دهنده این سنگ ها از یک خاستگاه مشترک فاقد گارنت ولی حاوی فلدسپات سرچشمه گرفته اند. داده های وابسته به عناصر کمیاب غیر متحرک مانند Cr و Th نیز وابستگی آن­ها را به قوس های آتشفشانی تایید می کند.

کلیدواژه ها

Lithology, geochemistry, volcanic, Paleogene, Deylaman, Alborz, سنگشناسی, ژئوشیمی, آتشفشانی, پالئوژن, دیلمان, البرز.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.