شواهد تازه ای از کانه زایی، درونزادی و شاره های درگیر در کانسار فلوریت چینه کران کمرمهدی، جنوب باختری طبس

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 17، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-17-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 66
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی پیروزی

دانشگاه تربیت مدرس

مجید قادری

دانشگاه تربیت مدرس

نعمت اله رشیدنژاد عمران

دانشگاه تربیت مدرس

ابراهیم راستاد

دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

کانسار فلوریت کمرمهدی در ۱۰۰ کیلومتری جنوب­باختری شهرستان طبس، در بلوک طبس و در پهنه ایران مرکزی واقع شده است. این کانسار از ۵ پیکره معدنی چینه­کران (stratabound) تشکیل شده که همه آنها در سنگ­های کربناته سازند شتری قرار دارند. قدیمی­ترین واحد سنگی منطقه، سنگ­های دولومیتی سازند شتری مربوط به تریاس است که در هسته تاقدیس کمرمهدی رخنمون دارند. راستای چین­خوردگی­های منطقه تقریبا شمالی- جنوبی است و گسل­های معمولی خاوری-باختری عمود بر محور چین­خوردگی در تاقدیس کمرمهدی جابجایی هایی را موجب شده اند. بر پایه مشاهدات صحرایی و میکروسکوپی، سه نوع کانه­زایی در منطقه معدنی مشاهده می­شوند: ۱- کانه­زایی درون­زاد اولیه: به­صورت لایه­ای و پراکنده­دانه و در تخلخل پرچینی دولومیکرایت­های سازند شتری. ۲- کانه­زایی درون­زاد تاخیری: به­صورت شکافه پرکن و رگه-رگچه­، پرکننده فضاهای خالی در دولومیت­های سازند شتری. ۳- کانه­زایی رگه ای هم روند با گسل­های معمولی: به­صورت رگه­ای در راستای گسل­های معمولی منطقه معدنی. بررسی شاره­های ­درگیر در کانه زایی­ های درون­زادی تاخیری و رگه ای نشان می­دهد که شاره­های درگیر در کانه زایی از نوع درون­زاد تاخیری با درجه ­شوری ۱۵ تا ۲۶ درصد وزنی هم­ارز NaCl و دمای همگن­شدن ۱۵۰ تا ۲۷۰ درجه سانتی گراد و در کانه زایی نوع رگه ای از درجه ­شوری ۴/۳ تا ۲/۲۰ درصد وزنی معادل NaCl و دمای همگن­شدن ۱۴۰ تا ۲۳۷ درجه سانتی گراد برخوردارند. مقایسه شاره­های ­درگیر در دو نوع کانه زایی یاد شده نشان می­دهد که شاره­های درگیر نوع درون­زادی از درجه­ شوری و دمای همگن­شدن بیشتری در مقایسه با شاره­های درگیر نوع رگه­ای برخوردارند. این واقعیت نشان می­دهد که کانه­زایی در کانسار چینه کران فلوریت کمرمهدی در ارتباط با سازند شتری و از کانسارهای غنی از فلوئور نوع دره می­سی­سی­پی است.

کلیدواژه ها

Stratabound fluorite deposit, Fluid inclusions, F-rich MVT, Kamar-Mehdi, Iran, کانسار فلوریت چینه کران, شاره های درگیر, کانسار نوع دره می سی سی پی, کمرمهدی, ایران.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.