شیمی برخی از کانی ها و ارزیابی دما و فشار در توده گرانیتوئیدی کوه دم، شمال شرق اردستان

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 16، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-16-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 34
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی کنعانیان

دانشگاه تهران

جمشید احمدیان

دانشگاه پیام نور مرکز اصفهان

فاطمه سرجوقیان

دانشگاه تهران

چکیده

توده گرانیتوئیدی کوه دم، واقع در شمال شرق اردستان، بیشتر از گرانودیوریت و کمی دیوریت تشکیل شده است. بخش های گرانودیوریتی این مجموعه به وسیله دایک هایی بازی متعدد قطع شده اند. کانی های اصلی تشکیل دهنده سنگ های منطقه شامل پلاژیوکلاز، آلکالی فلدسپار، کوارتز، بیوتیت، آمفیبول، و پیروکسن­اند. نتایج ریز پردازش آنها نشان می دهد که بیوتیت های گرانودیوریت و دیوریت از نوع منیزیم دار و متعلق به سری کالک آلکالن کوهزایی هستند. آمفیبول های این مجموعه، کلسیک و ترکیب آن ها از منیزیوهورنبلند تا اکتینولیت در گرانودیوریت ها و از اکتینولیت هورنبلند تا اکتینولیت در دیوریت ها و دایک های بازیک تغییر می کند. ترکیب پلاژیوکلازها در گرانودیوریت ها از الیگوکلاز تا آندزین و در دیوریت ها و دایک های بازیک از آندزین تا لابرادوریت متغیر است. مطالعات زمین دما-فشارسنجی گرانودیوریت ها حاکی از آن است که میانگین فشار و دمای حاکم بر توده هنگام جایگزینی به ترتیب در حدود ۵/۱ کیلوبار و ۷۰۰ درجه سانتیگراد بوده است. این فشار با توجه به میانگین چگالی سنگهای پوسته ، با عمق در حدود ۵/۵ کیلومتری همخوانی دارد.

کلیدواژه ها

mineral chemistry, granodiorite, geothermometry, geobarometry, Kuh e-Dom., شیمی کانی, گرانودیوریت, زمین دماسنجی, زمین فشارسنجی, کوه دم.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.