مطالعه کانی شناسی اولیه کربنات های سازند ایلام و تفکیک مرز این سازند با سازند سروک با استفاده از داده های ژئوشیمیایی در تاقدیس پیون، شمال ایذه

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 13، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-13-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 37
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد حسین آدابی

دانشگاه شهید بهشتی

الهام اسدی مهماندوستی

دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

سازند ایلام واحدکربناته ای از گروه بنگستان با سن سانتونین کامپانین است که در رخنمون تنگ رشید، تاقدیس پیون، واقع در ۵/۱۸ کیلومتری شهر ایذه با ناپیوستگی هم شیب بر روی سازند سروک واقع شده است. به دلیل تشابهات لیتولوژیکی، مرز این سازند با سازند سروک در منطقه مورد مطالعه نامشخص است. لذا براساس شواهد صحرایی و سنگ­شناسی  نمی توان این دو سازند را از یکدیگر  شناسایی کرد. همچنین شناسایی کانی شناسی اولیه کربنات ها به دلیل تاثیر فرآیندهای دیاژنتیکی صرفا براساس بررسی­های سنگ شناسی امری بسیار مشکل است، زیرا به مرور زمان آراگونیت (A) و کلسیت دارای منیزم بالا (HMC) به کلسیت کم منیزیم (LMC) تبدیل شده و باعث تغییر بافت و ترکیب اولیه سنگ شدند که سازند ایلام مستثنی از این امر نبوده است. مطالعه عناصر اصلی، فرعی، ایزوتوپ های اکسیژن و کربن و ترسیم این مقادیر در مقایسه با یکدیگر و مقایسه آنها با محدوده هایی که توسط محققین مختلف در کانی­شناسی آراگونیتی و کلسیتی ارائه شد، حاکی از این است که کربنات های سازند ایلام دارای ترکیب اولیه آراگونیتی بوده است. ترسیم نسبت Sr/Ca در مقابلMn   نشان می دهد این است که کربنات های سازند ایلام تحت تاثیر دیاژنز نا دریای (non-marine) در یک محیط بسته قرار گرفته اند. علاوه بر این،  با استفاده از تغییرات Sr, Sr/Na, Sr/Ca  و ایزوتوپ اکسیژن و کربن، مرز بین این سازند با سازند سروک به طور دقیق مشخص شده است. این بررسی که برای اولین بار انجام شد، به برخی از ابهامهایی که در خصوص مرز بین این دو سازند در شرکت ملی نفت ایران وجود دارد پاسخ داده است.

کلیدواژه ها

Carbonate mineralogy, Major and minor elements, Carbon and oxygen isotopes, Diagenesis, Ilam Formation., کانی شناسی کربناته, عناصر اصلی و فرعی, ایزوتوپ های اکسیژن و کربن, دیاژنز, سازند ایلام.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.