مطالعه عناصر خاکی نادر در شئلیت های ذخایر تنگستن جنوب غرب آستانه اراک

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-13-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 94
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید قادری

دانشگاه تربیت مدرس

زهره فردین دوست

دانشگاه تربیت مدرس

جیسون هرین

دانشگاه اوترخت

چکیده

دو نوع کانه زایی تنگستن در جنوب­غرب آستانه اراک شناسایی شده است:                ۱- نوع استراتاباند در بامسر با سنگ میزبان کالک شیست و توف سیلیسی، ۲- نوع با رگه کوارتز- تورمالین در نظام آباد، روشت و فیزانه با سنگ میزبان کوارتزدیوریت- گرانودیوریت که در هر دو نوع شئلیت کانه اصلی تنگستن است. به طور کلی دو نوع REEN در شئلیت های ناحیه دیده می شوند: نوع نظام آباد، روشت و فیزانه که شکل خمیده داشته و از بدون آنومالی Eu تا دارای آنومالی به شدت منفی Eu تغییر می کنند و Na و ΣREE بالایی دارند. این نمونه ها از HREE غنی شده اند. نوع REEN بامسر دارای Na و ΣREE پائین تر، با شکل مسطح تر و آنومالی مثبت کوچک تا بزرگEu  است. نمونه های شئلیت بامسر از LREE غنی شده­اند. وجود کانیهای با دمای بالا، بافت های ناآمیخته ونیز مواد آلی و بخش های گرافیتی در REE ، موجب شده­اند تا کانه زایی هر دو نوع در محیط احیا و دمای بالا رخ دهد ولی تفاوتهایی از نظر فرایندهای کنترل کننده REEها دارند. در بامسر جذب سطحی و در نظام آباد، روشت و فیزانه سازوکار اختلاط کمپلکس ها، کنترل کننده REEها هستند. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که خاستگاه REE شئلیت ها و در نتیجه خاستگاه تنگستن، در مناطق کانی سازی شده بامسر، نظام آباد، روشت و فیزانه یکسان بوده و اختلافات موجود در ΣREE، ناشی از تاثیر سنگهای میزبان مناطق کانه سازی نوع رگه ای است.

کلیدواژه ها

Rare earth elements, Scheelite, Stratabound, Quartz-tourmaline vein, Arak, Iran., عناصر نادر خاکی, شئلیت, استراتاباند, رگه کوارتز-تورمالین, اراک.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.