مطالعه تطبیقی و شناخت ساختار نقوش سردر بنا های کاشی کاری شده در دوره صفویه و قاجار نمونه موردی : ( کاخ گلستان، مسجد شیخ لطف الله)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی معماری، عمران، علوم زمین و محیط زیست سالم
  • کد COI اختصاصی: MEMARCONF01_042
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 253
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یگانه چمن گل

آرزو ختار

چکیده

دوره قاجار یکی دوره های درخشان معماری ایران است که در آن سردر ها از جمله موضوعاتی است. که به طور عمده تزیین بنا استفاده شده است دوره قاجار دوره نوآوری و تحولات جدید در هنر معماری ایران است .از جمله این تحولات ، رابطه فزآینده با غرب است که به دنبال آن تاثیرات مستقیم بر هنر و معماری به ویژه تزیینات بنا دیده می شود.سردر یکی از عناصر معماری است، که قابلیت بیان اعتقادات سازنده بنا را دارد. با توجه به ترکیب فرهنگ ایرانی و اروپایی، تحولات به وجود آمده در آن دوره ، از نقوش نمادین برای تزیینات بنا های کاخ گلستان و مسجد شیخ لطف الله استفاده شده است. در این میان نقوش کاشی به کار رفته در دوره قاجار دارای مضامینی است که ارزش های بصری فراوانی هستند و به لحاظ کاربردی رونق فراوان یافته اند.هدف از این پژوهش مطالعه کاشی کاری بنا های شاخص دوره قاجار کاخ گلستان و مسجد شیخ لطف الله در دوره صفویه تحلیل و ویژگی های نقوش آن است این مطالعه و تحلیل با رویکرد تاریخی است سوال های این پژوهش ۱ :نقوش سردر بنا کاخ گلستان در دوره قاجار و مسجد شیخ لطف الله در دوره صفویه دارای چه کار شده است؟ ۲ : نقوش سردر بنا دارای چه پیامی است؟ روش تحقیق در این مقاله تاریخی و تحلیلی و شیوه گردآوری اطلاعات کتابخانه ای است. نتایج پژوهش نشان می دهد که این نقوش از نظام های بصری در فرم تبعیت کرده و بسته به موضوع و موقعیت طرح، جهت تزیین سردر بنا ها به کار رفته است و در ترکیب بندی ، جانمایی و مضمون نقش متفاوتی را داشته اند. تحلیل موضوعی در آن پرداخته شده است . نقوش کاشی سردر های منتخب شامل مضامینی از آثار تاریخی،اسطوره ای ، سیاسی و مذهبی است که در آن ها آرایه های چون؛ گرفت و گیر، شیر و خورشید ، فرشته بالدار و غیره به کار رفته است.

کلیدواژه ها

بنا های کاشی کاری شده، مطالعه تطبیقی، ساختار نقوش، دوره صفویه، کاخ گلستان، مسجد شیخ لطف الله

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.