مروری بر پیشینه تاریخی ظهور و گسترش فولکلور و فولکلورشناسی در روسیه

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی ادبیات، زبان شناسی و علوم انسانی
  • کد COI اختصاصی: AZTCONF01_124
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 153
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهناز نوروزی

گروه زبان روسی، دانشکده ادبیات فارسی و زبان های خارجی، دانشگاه علامه طباطبائی

الهه کریمی ربابی

گروه مطالعات روسیه، دانشکده مطالعات جهان، دانشگاه تهران

چکیده

ادبیات فولکلور به عنوان میراثی ارزشمند از گذشته و آمیخته ای از آثار شفاهی مانند ترانه ها، قصه ها، افسانه ها، متل ها،مثل ها و مانند آنها، بخشی از تاریخ، زندگی و تمدن بشری و هویت فرهنگی هر ملت است. در پژوهش حاضر، برآنیم تابتوانیم به شیوه توصیفی تحلیلی و با تکیه بر منابع موجود، چگونگی ظهور و جایگاه آثار فولکلور و علم فولکلورشناسی و -دلایل گسترش آنها را در جامعه معاصر و ادبیات کنونی روسیه مورد ارزیابی قرار دهیم. ظهور آثار فولکلور روسی بهپیش از ظهور خط و نوشتار در این سرزمین بازمی گردد و طی قرون متمادی فراز و نشیب های زیادی را پشت سرگذاشته و امروزه نیز از جایگاه ویژه ای در روسیه برخوردار است. بررسی ها نشان می دهد که توجه به آثار فولکلور ومطالعه انواع ژانرهای آن در برهه های مختلف تاریخی و اجتماعی روسیه، بیشتر به منظور تقویت روحیه ملی گرایی ودعوت مردم به پاسداشت میراث گرانبهای گذشته شان بوده است. علم فولکلورشناسی روسی قدمت چندانی در مقایسهبا آثار فولکلور روسی ندارد و همچنان در حال تغییر و توسعه است. از اواخر قرن هجدهم، چه در دوران تزارها و چه دردوران شوروی و پس از آن، جریان ها و مکتب های مطالعاتی مختلفی با رویکردهای تاریخ گرایی، نوع شناسی،دیرینه شناسی و غیره، زمینه را برای مطالعه و بررسی آثار شفاهی از دوران کهن تا به امروز فراهم آورده اند. ازفولکلورشناسان برجسته روسی می توان به آلکساندر وسیلوفسکی، فئودور بوسلایف، یوری و باریس ساکالوف، ولادیمیردال، آلکساندر آفاناسییف و ولادیمیر پراپ اشاره کرد. فولکلورشناسی معاصر روسی، توانسته است قالب و بستر مناسبیرا برای فعالیت علاقمندان این حوزه در روسیه فراهم آورد و خاطرنشان سازد که تاریخ ادبیات روسیه بدوندرنظرداشتن میراث شفاهی و کهن آن قابل شناخت و اتکا نیست.

کلیدواژه ها

فولکلور روسی، فولکلورشناسی روسی، تاریخ گرایی، ملی گرایی، ادبیات عامه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.