تخمین اثر بازگشتی انتشار دی اکسید کربن در بخش حمل ونقل ایران مبتنی بر سناریوهای مختلف افزایش کارایی مصرف انرژی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های سیاستگذاری و برنامه ریزی انرژی، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_EPPR-9-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 279
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد صیادی

Kharazmi University

فرزانه مرادی

Kharazmi University

محمدرضا آریافر

Kharazmi University

چکیده

این تحقیق با تمرکز بر بخش حمل ونقل به برآورد اثر بازگشتی ناشی از بهبود کارایی انرژی (بنزین و گازوئیل) بر انتشار دی اکسید کربن از سال ۱۳۶۷ تا ۱۳۹۸ می پردازد. برای برآورد کشش های توابع تقاضا از یک تابع تقاضای ایده­آل (AIDS) و روش رگرسیون­های به ظاهر نامرتبط (SUR) استفاده شده است. در سناریوی افزایش معادل ۲۰ درصد در کارایی انرژی، میزان اثر بازگشتی بنزین و گازوئیل کشور بین بازه ۶۵ تا ۷۳ درصد محاسبه شده است. به طور متوسط ۶۸ درصد از کاهش انتشار مورد انتظار (بالقوه) CO۲ به دنبال بهبود ۲۰ درصدی در کارایی انرژی (بنزین و گازوئیل) مجددا بر اثر افزایش مصرف بیشتر بنزین و گازوئیل و افزایش انتشار دی اکسید کربن خنثی شده است. کاربرد مدل خودتوضیحی برداری با ضرایب متغیر در زمان (TVC-VAR) برای بررسی نحوه تاثیر متغیرهای توضیحی بر روی اثر بازگشتی نشان می دهد که ضرایب متغیرهای رشد شهرنشینی و رشد تعداد وسایط نقلیه در ناوگان در طی زمان مثبت و نوسانی بوده و تاثیر ضرایب متغیرهای قیمت حقیقی بنزین و قیمت حقیقی گازوئیل بر اثر بازگشتی در طی زمان منفی و نوسانی بوده است. کاهش قیمت حقیقی حامل های انرژی اثر بازگشتی را در طی زمان افزایش می دهد. تحلیل حساسیت نتایج نشان دهنده افزایش اثربخشی کارایی انرژی در نرخ های بالاتر است.

کلیدواژه ها

rebound effect, energy efficiency, almost ideal demand function (AIDS), carbon dioxide emission, اثر بازگشتی, کارایی انرژی, تابع تقاضای تقریبا ایده آل(AIDS), انتشار دی اکسید کربن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.