بررسی تطبیقی چیستی «تاویل» از دیدگاه آیت الله جوادی وآملی وآیت الله معرفت

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات تفسیر تطبیقی، دوره: 7، شماره: 14
  • کد COI اختصاصی: JR_SCQ-7-14_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 133
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد فاتحی

استادیار گروه علوم قرآن و حدیث، دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم، مشهد، ایران

معصومه غفاری

طلبه سطح ۴ رشته تفسیر تطبیقی، جامعه الزهرا (س)، قم، ایران

چکیده

واژه «تاویل» در قرآن به معانی مختلف به کار رفته است. اکثر مفسران ذیل آیه هفت سوره آل عمران به معنا شناسی آن پرداخته­اند. این مقاله، با هدف بررسی تطبیقی دیدگاه علامه جوادی و آیت­الله معرفت درباره چیستی «تاویل» به روش توصیفی- تحلیلی سامان یافته و به این نتیجه رسیده است که: هر دو مفسر تاویل را به «ارجاع و بازگشت» معنا کرده­اند. منتها محل ارجاع هر کدام متفاوت است. بنابراین، هر یک از ایشان، معنای متفاوتی از  چیستی تاویل در قرآن ارائه داده اند. با وجود این­که در اکثر نوشته­هایشان هر دو معتقدند همه آیات قرآن دارای تاویل هستند، اما آیت­الله معرفت، تاویل را مقابل تفسیر و معنایی، خلاف ظاهر آیه می­داند، اما علامه جوادی تاویل را حقیقت عینی خارجی می­داند. به نظر ایشان، تاویل آیات قرآن، رسیدن از راه مثال به ممثل است.

کلیدواژه ها

تفسیر, تاویل, بطن, حقیقت عینی خارجی, آیت الله جوادی, آیت الله معرفت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.