بررسی تطبیقی محورهای چالشی آیه «وارثان کتاب» با تاکید بر آرای تفسیری آیت الله جوادی آملی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات تفسیر تطبیقی، دوره: 7، شماره: 14
  • کد COI اختصاصی: JR_SCQ-7-14_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 178
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید حسین شفیعی دارابی

استادیار گروه تفسیر و علوم قرآنی، جامعه المصطفی(ص)، قم، ایران

نادره رحیمی نژاد قره آغاج

طلبه سطح ۴ رشته تفسیر تطبیقی، جامعه الزهراء(س)، قم، ایران

چکیده

بروز نقطه نظرهای متفاوت از سوی مفسران فریقین در جهت تفسیر آیه ۳۲ سوره فاطر، حاکی از چالشی بودن فهم فرازهای مختلف آن است. نوشتار حاضر که به شیوه­ اسنادی و روش تحلیلی- توصیفی تدوین یافت؛ ضمن بیان دیدگاه آیت الله جوادی آملی در جهت تبیین مفهوم واژگان «ثم»، «اورثنا»، «کتاب»، و «اصطفینا»ی مذکور در این آیه و تفسیر فرازهای مختلف آن، بر آن است تا بصورت تطبیقی، نگرش­های مفسران فریقین در جهات مورد اشاره را نیز مورد واکاوی قرار دهد. نتیجه و برآیند این تحقیق حکایت از این دارد که ایشان بر این باورند که مراد از «کتاب»، قرآن و مقصود از «وارثان کتاب»، «الذین اصطفینا» هستند که دارای سه طایفه­ی: «ظالم لنفسه، مقتصد» و «سابق بالخیرات» می­باشند. «ظالم لنفسه» افراد غیر عارف به امام و هوامحور و «مقتصد» عارف به حق امام و قلب محور و «سابق بالخیرات» پیشگامانی هستند که همواره بر محور اراده خدای سبحان حرکت می­کنند. اینان مراحل کمال انسان را به سلامت طی کرده و با فضل الهی به مرحله امامت متقین نائل آمده­اند. ایشان ائمه اطهارD را مصداق «سابق بالخیرات» و بالاصاله میراث دار قرآن می­دانند که بقیه امت هم در پرتو علم آنان از قرآن کریم بهره می­گیرند.

کلیدواژه ها

بررسی تطبیقی, محورهای چالشی, سوره فاطر, وارثان کتاب, اصطفاء, جوادی آملی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.