مقایسه رفتار فرسایشی پوشش های چندلایه نانوساختار CrN/TiN و TiN/CrNاعمال شده به روش CAE-PVD

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: بیست و سومین همایش ملی مهندسی سطح- دومین کنفرانس آنالیز تخریب و تخمین عمر
  • کد COI اختصاصی: ISSE23_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 125
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا افشار

دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی مواد دانشگاه بوعلی سینا

میثم نوری

استادیار گروه مهندسی مواد دانشگاه بوعلی سینا (دکتری تخصصی مهندسی مواد)

حسن علم خواه

دانشیار گروه مهندسی مواد دانشگاه بوعلی سینا (دکتری تخصصی فناوری نانو)

چکیده

هدف از پژوهش حاضر، مقایسه رفتار فرسایشی پوشش های چندلایه نانوساختار TiN/CrN و CrN/TiN است کهبه روش نهشت فیزیکی بخار با استفاده از تبخیر قوس کاتدی CAE-PVD بر روی فولاد زنگ نزن ۴۱۰ ایجادشده است. به منظور بررسی تاثیر زبری سطح پوشش بر رفتار فرسایشی آنها، نیمی از نمونه ها پولیش و نیمی دیگردر حالت زبر باقی ماندند. در نتیجه پوشش ها در ۴ حا لت ایجاد شدند. جهت تعیین خواص فازی و خواصریزساختاری پوشش از دستگاه پراش پرتو ایکس XRD ، میکروسکوپ الکترونی روبشی SEM ومیکروسکوپ الکترونی روبشی نشر میدانی FESEM استفاده شد. استحکام چسبندگی و زبری نمونه ها با آزمونراکول سی و دستگاه زبری سنج ارزیابی شد. خواص مکانیکی نمونه ها با دستگاه نانوفرورونده و رفتار فرسایشیدر دو زاویه ضربه ۳۰ و ۹۰ درجه بررسی شد. میزان کاهش جرم در زاویه ضربه ۳۰ درجه برای زیرلایه و پوشش های TiN صاف، TiN زبر، CrN صاف و CrN زبر به ترتیب برابر با ۳/۹ ، ۱/۰۵ ، ۱/۳۵ ، ۱/۲۵ ، ۱/۴ میلی گرم و درزاویه ۹۰ درجه به ترتیب برابر با ۲/۳۵ ، ۱/۳۵ ، ۲/۲۵ ، ۱/۴ ، ۲/۴ میلی گرم حاصل شد. بر اساس نتایج، پوشش ها درحالت صاف مقاومت به فرسایش بیشتری داشتند و افز ایش نسبت H/E و H۳E۲⁄ باعث افزای ش مقاومت به فرسایششد. همچنین در آزمون فرسایش، زیرلایه رفتار مواد شکل پذیر و پوشش ها رفتار مواد ترد و شکننده را نشان دادند.

کلیدواژه ها

زبری؛ پوشش نانوساختار TiN/CrN ؛ CAE-PVD ؛ فولاد زنگ نزن ۴۱۰ ؛ خواص فرسایش

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.