کفایت سبب دین در انعقاد عقد ضمان ( از منظر سید یزدی و محقق خوئی و حقوق ایران)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: چهاردهمین کنفرانس بین المللی حقوق و علوم قضایی
  • کد COI اختصاصی: IJCONF14_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 249
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالله مختاری

طلبه سطح ۳ حوزه علمیه و دانشجوی دکتری رشته فقه و حقوق جزا و جرمشناسی دانشگاه شهید مطهری

چکیده

ضمانت یکی از رهکارهای عرفی و شرعی برای تسهیل پرداخت دیون و طلب است. قدر متیقن این طلب ها، وقتی است که دین و طلبی فعلا در ذمه شخصی باشد و شخصی آن را پرداخت کند، اما این مساله که «آیا می توان از دین و طلبی که فعلا وجود ندارد اما سبب آن موجود است، ضمانت کرد؟» همواره محل بحث فقهاء بوده است. برخی فقها ضمانت از چنین دینی را از آنرو که ضمان مالم یجب و ضمان معلق است، صحیح نمی دانند و برخی دیگر آن را صحیح دانسته اند. به نظر می رسد نمی توان این ضمانت را یک ضمانت باطل دانست زیرا وقتی سبب دین و منشا دین وجود دارد وجهی برای عدم صحت آن نیست، همچنین این نوع ضمان، ضمان مالم یجب نیست زیرا، در بطلان ضمان مالم یجب بین فقهاء اختلاف است و حتی مواردی از ضمان مالم یجب وجود دارد (از جمله ضمانت از نفقه آینده زوجه، ضمانت اعیان مضمونه و ضمان عهده) که فقها آن را صحیح دانسته اند. بنابراین از منظر نویسنده ثبوت فعلی دین در ضمان شرط نیست لذا اگر عقد یا ایقاعی منعقد گردد و بواسطه این تعهد دین و طلبی در آینده بر ذمه شخصی بیاید، ضمانت از این دین صحیح است. مشروط به آنکه اولا: سبب این دین یعنی همان تعهد نخستین موجود باشد ثانیا: تحقق دین و طلب در آینده نیز قطعی باشد.

کلیدواژه ها

عقدضمان، سبب دین، «ضمان مالم یجب»، تعلیق ضمان، ضمان عهده

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.