مدل سنجش رشد بهره وری در صنعت پرورش طیور با استفاه از شاخص بهره وری کل مالم کوئیست (مورد مطالعاتی: مرغداری های گوشتی استان زنجان)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه تولیدات دامی، دوره: 25، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JAP-25-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 138
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی منصوری

دانشگاه زنجان،- دانشکده علوم انسانی - گروه مدیریت و حسابداری

محمد حسین نعمتی

مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان

چکیده

در این پژوهش از رویکرد علی – مقایسه ای برای ارزیابی عملکرد واحدهای مرغداری فعال استفاده شد. از میان مدل های مختلف س÷نجش عملکرد، شاخص بهره وری کل مالم کوئیست به دلیل اثربخشی بیشتر آن در سنجش رشد انتخاب شد. به منظور دستیابی به یک الگوی جامع کلیه مرغداری های گوشتی استان زنجان برای مطالعه مورد توجه قرار گرفت؛ لیکن به دلیل فقدان داده های مورد نیاز در برخی مرغداری ها، تنها ۳۰ واحد مرغداری گوشتی شاخص، برای ارزیابی عملکرد انتخاب شد. در این پژوهش تعداد جوجه ریزی اولیه، دان مصرفی، هزینه انرژی، هزینه پرسنلی و هزینه بهداشت و درمان به عنوان متغیرهای ورودی و وزن کشتار نهایی و وزن کود تولیدی به عنوان متغیر خروجی انتخاب شد. بررسی بهره-وری کل نشان داد که از میان واحدهای تصمیم گیری موجود، در دوره اول به ترتیبAL۱۲ با ۳۴/۹ درصد رشد از بیشترین رشد بهره وری و AL۱۴با افتی۱۴/۴ درصدی از بیشترین افت بهره وری برخوردار هستند.همچنین نتیجه حاصل از ارزیابی اهمیت ورودیها و خروجیها در بهره ه وری کل نشان داد، استفاده بهینه از دان مصرفی و مدیریت هزینه های نیروی انسانی در بین متغیرهای ورودی بیشترین تاثیر را بر بهروی کل واحدهای مرغداری گوشتی دارد و از سوی دیگر در میان متغیرهای خروجی نیز وزن کشتار نهایی که بطور ضمنی نرخ تلفات جوجه و بهره مندی از تغذیه مناسب واحد مرغداری را نشان می دهد، در افزایش بهر وری کل واحدهای مورد مطالعه از بیشترین تاثیر برخوردار است.

کلیدواژه ها

ارزیابی بهره وری, استان زنجان, جوجه گوشتی, رشد بهره وری کل, شاخص مالم کوئیست

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.