کارایی فنی و عوامل تعیین کننده آن: مزارع پرورش مرغ گوشتی آرین در استان کردستان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه تولیدات دامی، دوره: 25، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JAP-25-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 105
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدعلی اسعدی

دانشجوی دکتری گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

حامد نجفی علمدارلو

دانشیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

سیدحبیب اله موسوی

دانشیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

علی رضا احسانی

دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

چکیده

مطالعه حاضر به منظور اندازه گیری سطح کارایی فنی و عوامل تعیین کننده آن در تولید مرغ گوشتی آرین با استفاده از رویکرد پارامتری به روش تابع تولید مرز تصادفی در استان کردستان با استفاده از فرم تابعی ترانسلوگ و با کمک روش حداکثر درست نمایی، برآورد و عوامل اصلی که سطح ناکارایی فنی واحدهای مورد مطالعه را توضیح می دهند، انجام شد. برای انتخاب ۲۱ مزرعه مرغ گوشتی، از روش نمونه گیری متناسب با تعداد واحدها استفاده شد که داده های ورودی- خروجی با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شدند. نتایج تابع نشان داد که دان مصرفی، تعداد جوجه ریزی و هزینه دارو و بهداشت، متغیرهای مهمی بودند که تاثیر مستقیم و معنی داری بر مقدار تولید گوشت داشتند. نتایج نشان داد که کارایی فنی برآورد شده در سطح مزرعه از ۴۳ درصد و ۹۰ درصد با میانگین ۷۵ درصد متغیر بود. همچنین ارزیابی عوامل مرتبط با ناکارآمدی نشان داد که از بین هفت عامل مورد بررسی، پنج متغیر بر مقدار کارایی تاثیر مثبت داشتند که سن و تجربه مرغدار، دو مورد از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بودند که در این پژوهش مشاهده شد. این یافته های پژوهشی برای سیاست گذاران و کارکنان ترویج به منظور هدایت سیاست ها به سمت افزایش کارایی ارزشمند است و می تواند به افزایش راندمان تولید مرغ های گوشتی و ترویج نژاد آرین کمک کند.

کلیدواژه ها

تابع مرزی تصادفی, کارایی فنی, کردستان, مرغداری, نژاد آرین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.