هستی شناسی فضای سایبر؛ ماهیت و مختصات

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های مابعدالطبیعی، دوره: 4، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_MIKHU-4-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 123
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی عباس زاده

Research Institute for Islamic Culture and Thought

زینب شکری

Institute for Humanities and Cultural Studies, Tehran, Iran

چکیده

در پرتو پیشرفت فناوری و دیجیتالی شدن اطلاعات، قلمرو نوینی از وجود (هستی)، که از آن به "فضای سایبر" تعبیر می شود، به­دست انسان مدرن گشوده شد که در عین بنیاد داشتن در جهان مادی، به گونه ای موازی در کنار آن جریان داشته و زیست جهان دوم انسان معاصر را رقم زده است. تامل در باب این­که این فضا چه جایگاه و شانی در عالم هستی دارد و ویژگی های هستی شناختی آن کدامند، از بایسته های پژوهشی روز به نظر می رسد. هستی- شناسی فضای سایبر که از سنخ مطالعات نظری این حوزه است، می تواند نقشی تعیین کننده در شناسایی، ذهنیت و سو گیری فکری و رفتاری ما در تعامل با این فضا ایفا کند. پژوهش حاضر با روش کتابخانه ای و با رویکرد فلسفی و عقلی، به تبیین سنخ وجود فضای سایبر و مهم ترین مختصات هستی شناختی آن پرداخته است. یافته های پژوهش حاضر عبارتند از: اشیاء موجود در فضای سایبر، اولا "واقعی "اند، نه موهوم و خیالی؛ ثانیا از سنخ "وجود عینی" هستند؛ ثالثا هویتی "مثالی گونه" دارند و رابعا از سنخ وجود "حقیقی" هستند، نه اعتباری. همچنین ازآنجاکه امروزه فضای سایبر، قلمروهای پیشین وجود را درنوردیده و بر آنها سیطره یافته، این فضا همچون "واقعیت حاد" رخ نموده است. همچنین اهم مختصات هستی شناختی فضای سایبر عبارتند از: دیجیتالی بودن، ابدیت نسبی زمانی، گسستگی مکان از زمان و طرح مساله فضای بی مرز، حافظه مجازی، فرامتنی یا هایپرتکست بودن، شبکه ای و تعاملی بودن.

کلیدواژه ها

Cyberspace, Realism, Being, Hyperreality, Ontological Characteristics, فضای سایبر, وجود, واقع گرایی, واقعیت حاد, مختصات هستی شناختی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.