شیوع و ژنوتایپینگ سویه های هلیکوباکتر پیلوری جدا شده از نمونه های شیر خام

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه میکروب شناسی مواد غذائی، دوره: 10، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JFM-10-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 130
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید محمدحسین حجت

دانشجوی دکتری تخصصی، گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران.

محمدحسین مرحمتی زاده

دانشیار، گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون، ایران.

چکیده

با وجود اهمیت بالای هلیکوباکتر پیلوری، هنوز منشا اصلی باکتری و راه­های انتقال آن به جوامع بشری مشخص نشده است. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی شیوع و ژنوتایپینگ ایزوله­های هلیکوباکتر پیلوری جدا شده از نمونه­های شیر خام انجام پذیرفت. در کل ۱۸۰ نمونه شیر خام گاو، گوسفند و بز از استان فارس به صورت تصادفی جمع آوری شد. حضور هلیکوباکتر پیلورری در نمونه های شیر خام با استفاده از کشت میکروبی بررسی شد. DNA ژنومی از جدایه­های هلیکوباکتر پیلوری استخراج و فراوانی انواع ژنوتیپ های VacA، CagA، IceA و OipA با استفاده از واکنش زنجیره­ای پلیمراز، ارزیابی شد. در کل ۵۳ نمونه از ۱۸۰ (۴۴/۲۹ درصد) نمونه شیر خام آلوده به هلیکوباکتر پیلوری بودند. شیوع آلودگی در نمونه­های شیر خام گاو، گوسفند و بز به ترتیب ۲۰، ۳۳/۳۸ و ۳۰ درصد بود. VacA s۱a (۷۱/۶۹ درصد)، m۱a (۹۲/۶۷ درصد)، s۲ (۲۶/۶۲ درصد) و m۲ (۴۹/۵۸ درصد) و cagA (۹۴/۵۰ درصد)  فراوان­ترین ژنوتیپ­های ردیابی شده بودند. نادرترین ژنوتیپ­های ردیابی شده به ترتیب VacA s۱c (۵۴/۷ درصد)، s۱b (۹۸/۱۶ درصد) و m۱b (۸۶/۱۸ درصد) و iceA۲ (۵۴/۷ درصد) بودند. S۱am۱a (۶۲/۳۹ درصد)، s۲m۱a (۰۷/۳۲ درصد)، s۱am۲ (۳۰/۲۸ درصد) و s۲m۲ (۴۱/۲۶ درصد) فراوان­ترین ژنوتیپ­های ترکیبی ردیابی شده بودند. شیر خام و خصوصا شیر خام گوسفند به عنوان حاملی برای انتقال سویه­های حدت دار هلیکوباکتر پیلوری در نظر گرفته شد. تشابه در الگوی ژنوتایپینگ جدایه­ها احتمالا نشان­دهنده مشابهت در منبع آلودگی نمونه­ها به هلیکوباکتر پیلوری است.

کلیدواژه ها

هلیکوباکتر پیلوری, شیوع, ژنوتایپینگ, شیر خام

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.