بررسی اثرات تنش خشکی و کود نیتروژن بر عملکرد، اجزای عملکرد و برخی ویژگی های فیزیولوژیک گندم

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله دانش کشاورزی و تولید پایدار، دوره: 33، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SUST-33-2_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 105
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهرداد محلوجی

استادیار بخش تحقیقات علوم زراعی باغی، مرکزتحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی،

سیاوش برده جی

دانشجو دکترای گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان

سعید عمرانی

دانشجو دکترای گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان

چکیده

اهداف: این آزمایش به منظور بررسی اثرات تنش خشکی و کود نیتروژن بر عملکرد، اجزای عملکرد و برخی ویژگی های فیزیولوژیک چهار رقم گندم انجام شد.مواد و روش ها: آزمایش به صورت کرت های دوبار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل دو رژیم آبیاری (آبیاری ۱۰۰ و ۵۰ درصد نیاز آبی گیاه به ترتیب برای شرایط بدون تنش و تنش خشکی)، دو سطح کود نیتروژن (مقدار موجود در خاک و استفاده از ۱۵۰ کیلوگرم اوره در هکتار) و ارقام گندم (پیشتاز، بهار، سپاهان و استار) بود. یافته ها: تنش خشکی با کاهش محتوای کلروفیل a، b، کاروتنوییدها و محتوای نسبی آب برگ و همچنین افزایش میزان نشت یونی سبب کاهش معنی دار عملکرد دانه و عملکرد زیست توده شد. استفاده از نیتروژن در شرایط آبیاری بدون تنش، عملکرد دانه و عملکرد زیست توده را به طور معنی داری افزایش داد ولی در شرایط تنش خشکی سبب افزایش زیست توده و کاهش عملکرد دانه شد. در این آزمایش رقم پیشتاز بیشترین عملکرد دانه (۴۷۱۰ کیلوگرم در هکتار)، و رقم استار بیشترین میزان زیست توده (۱۱۶۳۹ کیلوگرم در هکتار) را داشتند. همچنین بیشترین عملکرد دانه و زیست توده در کلیه ارقام در تیمار آبیاری بدون تنش و استفاده از نیتروژن مشاهده شد.نتیجه گیری: استفاده از نیتروژن جهت افزایش عملکرد وابسته به میزان آب در دسترس گیاه می باشد و در شرایط تنش خشکی استفاده از نیتروژن نه تنها راهکار مناسبی جهت کاهش تاثیر تنش و کاهش عملکرد ناشی از آن نیست بلکه سبب تشدید تنش و کاهش عملکرد دانه در ارقام گندم مورد مطالعه شد.

کلیدواژه ها

زیست توده, شاخص برداشت, عملکرد دانه, کلروفیل, نشت یونی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.