نقدی بر تفکر برنامه ریزی متمرکز دولتی در ایران
عنوان مقاله: نقدی بر تفکر برنامه ریزی متمرکز دولتی در ایران
شناسه ملی مقاله: JR_JMDP-35-4_006
منتشر شده در در سال 1401
شناسه ملی مقاله: JR_JMDP-35-4_006
منتشر شده در در سال 1401
مشخصات نویسندگان مقاله:
نیما رنجی جفرودی - Department of Management, Branch of Bandar Anzali, Islamic Azad University, Bandar Anzali, Iran.
خلاصه مقاله:
نیما رنجی جفرودی - Department of Management, Branch of Bandar Anzali, Islamic Azad University, Bandar Anzali, Iran.
هدف: اگرچه برنامهریزی توسعه در ایران دارای سابقه بوده، اما همچنان از منظر توسعه متوازن در کشور پیشرفت چندانی ایجاد نشده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی و تحلیل نظام برنامهریزی متمرکز کشور است و میکوشد نقاط ضعف و چالشهای آن را به همراه ارائه راهکار مورد توجه قرار دهد.
طرح پژوهش/ روششناسی/ رویکرد: پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت دادهها کیفی است. در بخش کیفی، جامعه آماری شامل خبرگان دانشگاهی و سازمانی در حوزه مدیریت دولتی است و دادهها از طریق بررسی مبانی نظری و خبرگان بهدست آمد. این پژوهش به بررسی نحوه مواجهه برنامه ها و سایر اسناد بالادستی به موضوع برنامهریزی متمرکز میپردازد.
یافتهها: نتایج نشان میدهد که تغییر مسیر موجود و حرکت به سمت کاهش شکافهای فعلی نیازمند تغییرات جدی در تفکر برنامهریزی متمرکز است و باید به سمت برنامهریزی غیرمتمرکز، منطقهگرا و متکثر حرکت کرد. همچنین، شناسایی چالشهای برنامهریزی متمرکز در ایران میتواند به سیاستگذاران و مجریان سیاستها کمک کند که در تدوین و اجرای برنامههای توسعه به چالشهای اشارهشده توجه کنند تا در مرحله اجرا با مشکلات کمتری روبهرو شوند.
ارزش/ اصالت پژوهش: استفاده از روش کیفی و طیف گسترده منابع دادهها باعث میشود که دستهبندی جدیدی از چالشهای برنامههای متمرکز در ایران ارائه شود که ابعاد مختلف اجرای سیاستها را پوشش میدهد. پژوهش حاضر توانسته است پایه نظری قابلدفاعی برای برنامهریزی در نظام اداری در برنامه توسعه در ایران پیشنهاد دهد و به ارتقای سیاستگذاری و برنامهریزی توسعه کمک کند.
کلمات کلیدی: Development, Planning, Centralized Planning, Pathology, Criticism., توسعه, برنامه ریزی, برنامهریزی متمرکز, آسیب شناسی, نقد
صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1715019/