اثر وزن بنه مادری و عمق کاشت بر عملکرد گل و بنه های دختری زعفران (Crocus sativus L.) در دشت ساری

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های زعفران، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JSRB-10-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 79
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس جلالی

گروه زراعت- دانشکده علوم زراعی- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری- ساری - ایران

فائزه زعفریان

گروه زراعت، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

بنیامین ترابی

گروه زراعت، دانشکده تولیدات گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

رحمت عباسی

گروه زراعت، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری،

چکیده

پژوهش حاضر جهت بررسی اثر وزن­های مختلف بنه مادری و عمق­های مختلف کاشت بر تولید بنه و عملکرد زعفران بصورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری طی شهریور ۱۳۹۸ تا آذرماه ۱۳۹۹ اجرا گردید. فاکتورهای آزمایش شامل سه گروه وزنی بنه مادری (گروه ریز ۲±۴ گرم، متوسط ۲±۱۰ گرم و درشت ۲±۱۵ گرم) و دو عمق کاشت (۱۰ و ۱۵ سانتی­متر) بود. صفات مورد مطالعه شامل: تعداد و عملکرد بنه­های دختری، تعداد جوانه، تعداد و عملکرد گل و عملکرد کلاله خشک زعفران بود. نتایج تجزیه واریانس داده­ها حاکی از تاثیر معنی­دار اثر وزن بنه مادری بر کلیه صفات بود. تغییر عمق کاشت نیز تاثیر معنی­داری بر کلیه صفات اندازه­گیری شده بجز عملکرد کل بنه های دختری داشت. اثر متقابل وزن بنه مادری و عمق کاشت تاثیر معنی داری بر صفات تعداد و عملکرد کل بنه­های دختری­، عملکرد بنه­ های دختری زیر ۴ گرم، تعداد و عملکرد بنه­های دختری ۸-۴ گرم داشت و برای سایر صفات مورد مطالعه معنی دار نبود. نتایج مقایسات میانگین نشان داد که بالاترین تعداد بنه­های دختری و عملکرد کل بنه­های دختری به ترتیب با ۴۸۵ بنه در متر مربع و ۳/۲۴۳۵ گرم در متر مربع مربوط به تیمار کاشت بنه­های مادری درشت بود؛ اما اختلاف معنی­داری بین این صفات در دو عمق کاشت برای بنه درشت مشاهده نشد. کمترین عملکرد کل بنه­های دختری مربوط به تیمار کاشت بنه­های مادری ریز در عمق ۱۰ سانتی متر برابر با ۷/۱۴۸۸ گرم در متر مربع بود. شایان ذکر است که کاهش عمق کاشت زعفران از ۱۵ به ۱۰ سانتی­متر باعث افزایش تعداد جوانه­های جانبی در بنه­های دختری شد. میانگین وزن بنه دختری تولید شده در این آزمایش (بین ۷۲/۴ تا ۳۷/۵ گرم) تا حدود دو برابر بیشتر از مقدار تولید شده در مناطق خشک (منتشر شده در مقالات علمی) بود. نتایج نشان داد که کشت زعفران بصورت یک ساله در منطقه دشت ساری و با اولویت تولید بنه مرغوب و استفاده از این بنه­ها در مناطق زعفران­خیز و یا شرایط هواکشت، می­تواند مورد توجه قرار گیرد.

کلیدواژه ها

کشت یک ساله زعفران, وزن گل, کلاله, رشد رویشی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.