ارزیابی اقتصادی و مالی پیامدهای پیش آگاهی آبدهی در طرح های سد و نیروگاه های آبی (مورد مطالعه: سد و نیروگاه های کارون ۴ و رودبار لرستان)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه سد و نیروگاه برقابی ایران، دوره: 10، شماره: 33
  • کد COI اختصاصی: JR_HYDROP-10-33_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 80
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا ایوبی کیا

حمیدرضا اسلامی

سعید جمالی

کامیاب اسلامی

چکیده

افزایش تقاضای انرژی، بهبود مدیریت بهره برداری از منابع و انرژی را گریز ناپذیر کرده است. هدف از این مقاله مقایسه میزان تولید برق دو نیروگاه آبی سدهای کارون ۴ و رودبار در بازه زمانی سال ۹۸-۱۳۹۷ در دو حالت با پیش پیش بینی و هشدار سیلاب و بدون توجه به هشدار سیلاب و در نهایت برآورد منافع اقتصادی و درآمدهای ناشی از استفاده سامانه پیش بینی است. سامانه های پیش بینی و هشدار سیل در زمره روش های غیرسازه ای مدیریت سیل به حساب می آیند که در ترکیب با روش های سازه ای می توانند کارائی مدیریت سیل را افزایش دهند. این سامانه با پیش بینی زودهنگام و هشدارهای به موقع از طریق برنامه ریزی و مدیریت بهره برداری مخزن سدها در کاهش خسارات اراضی تحت خطر سیل اهمیت دارد. همچنین از آثار مثبت این سامانه ها افزایش میزان تولید برق در نیروگاه های آبی است که با این سامانه مدیریتی مخزن، خود را هماهنگ می کنند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که مقدار تولید برق در نیروگاه های دو سد کارون ۴ و رودبار در حالت فعالیت هشدار سیل با افزایش رهاسازی از توربین نیروگاه ها پیش از رخ داد سیلاب و جلوگیری از سرریز به ترتیب ۳.۹ و ۴.۸ درصد بیش تر از حالت بدون هشدار سیل در طول بازه سالانه مورد نظر است.

کلیدواژه ها

Flood warning, discharge forecast, hydroelectric power plant, Karun ۴, Lorestan Rudbar, هشدار سیل, پیش آگاهی آبدهی, نیروگاه برقابی, کارون ۴, رودبار لرستان.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.