ساخت و استانداردسازی ابزار اندازه گیری گرایش به مدرینته در دانشجویان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه مطالعات روانشناختی نوجوان و جوان، دوره: 4، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_JSPANY-4-5_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 82
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم پشم فروش

Ph.D. student of Educational Psychology, Department of Psychology, Semnan Branch, Islamic Azad University, Semnan, Iran.

ابوالفضل کرمی

Associate Professor, Department of Psychology, Allameh Tabataba'i University, Tehran, Iran.

شهاب مرادی

Assistant Professor, Department of Psychology, Semnan Branch, Islamic Azad University, Semnan, Iran.

مستوره صداقت

Assistant Professor, Department of Psychology, South Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

چکیده

زمینه و هدف: مسئله گذر از جامعه سنتی به جامعه مدرن از پایان جنگ جهانی اول تا به امروز یکی از مباحث اصلی  جامعه شناسی بوده است. هدف از تحقیق حاضر، ساخت و استاندارد سازی پرسشنامه گرایش به مدرنیته با تحلیل عوامل و سنجش روایی و پایایی آن بود. روش پژوهش: پژوهش حاضر از نوع اکتشافی بود. جامعه آماری این پژوهش عبارت از همه دانشجویان شاغل به تحصیل در سال تحصیلی ۹۸-۱۳۹۷ دانشگاه­های پیام نور در استان تهران  بود. به همین منظور تعداد ۸۹۵ از دانشجویان دانشگاه پیام نور استان تهران در سال تحصیلی ۹۷-۹۸  ابزار طراحی شده را تکمیل کردند. بدین منظور، ابتدا مبانی نظری پژوهش های پیشین، مطالعه شد و سپس بر اساس حیطه های سازه مذکور که از مطالعه منابع به دست آمده بود، برای طراحی پرسشنامه اقدام شد. پس از بررسی روایی صوری و محتوایی سوالات ساخته شده در ارتباط با هر کدام از خرده آزمون ها و حذف سوالات نامناسب از آن، در مجموع ۵۸ سوال برای اجرای نهایی بر روی نمونه با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده بوده اجرا شد. تحلیل مولفه های اصلی و به روش چرخش واریماکس و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ و بازآزمایی مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها: نتایج نشان داد که شاخص کفایت نمونه برداری (KMO) برابر با ۸۲۸/۰ و سطح معناداربودن مشخصه آزمون کرویت بارتلت نیز کمتر از ۰۰۱/۰ است. از مجموعه پرسش ها تعداد ۵ عامل استخراج شد، که ۲/۴۸ درصد کل واریانس تبیین می شود. عامل یکم با ارزش ویژه ۸/۱۰ به اندازه ۵/۲۲درصد واریانس کل و در نهایت عامل پنجم با ارزش ویژه ۴/۲ در حدود ۱/۵ درصد واریانس کل متغیر ها را توجیه می کند. ضریب آلفای کرونباخ مولفه­های پرسشنامه گرایش به نوگرایی بین ۶۹/۰ تا ۹۰ بود که نشان­دهنده اعتبار مناسب این ابزار است. نتیجه گیری: می توان نتیجه گرفت پرسشنامه گرایش به مدرینته در دانشجویان از روایی و پایایی مناسبی جهت استفاده در پژوهش­های آینده در ایران برخوردار است.

کلیدواژه ها

Validity, Reliability, Modernism, Students, Questionnaire, روایی, پایایی, مدرنیسم, دانشجویان, پرسشنامه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.