تعیین مدل کانه زایی مگنتیت- اسپکیولاریت در کانسار آهن ده زمان، استان خراسان رضوی: کانی شناسی، ساخت و بافت و دگرسانی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله بلورشناسی و کانی شناسی ایران، دوره: 25، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJCM-25-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 49
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین حاجی میرزاجان

دانشگاه فردوسی مشهد

آزاده ملکزاده شفارودی

دانشگاه فردوسی مشهد

سید مسعود همام

دانشگاه فردوسی مشهد

محمدرضا حیدریان شهری

دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

کانسار آهن ده­زمان در جنوب غربی بردسکن، استان خراسان رضوی، و در شمال شرقی کمربند زمین­ساختی کاشمر- کرمان قرار دارد. زمین­شناسی منطقه مورد بررسی شامل واحدهای رسوبی- آتشفشانی دگرگون شده شامل اسلیت- فیلیت، سرسیت شیست، سنگ­های کربناته باز تبلور یافته، متاریولیت- متاریوداسیت و توده­های­نفوذی گرانیتی به سن پیشین زیستی نون- کامبرین است. کانه­زایی به شکل­های رگه­ای- رگچه­ای، توده­ای، برشی و افشان در واحد متاریولیت- متاریوداسیت تشکیل شده است. مگنتیت و اسپکیولاریت (با Ti و V پایین) با ریزبلورهایی از آپاتیت همراه با باطله­های کلریت، کلسیت و کوارتز مهمترین کانی­های کانسار هستند. مقادیر جزیی کالکوپیریت نیز وجود دارد. هماتیت و مالاکیت مهمترین کانی­های ثانویه هستند. مهمترین دگرسانی­های منطقه عبارتند از: کلریتی­شدن، کربناتی­شدن، سیلیسی­شدن، پتاسی و تورمالینی­شدن. موقعیت زمین­ساختی، سنگ میزبان، کانی­شناسی، دگرسانی و ساخت و بافت این بخش از کانسار ده­زمان شباهت زیادی با ذخایر آهن نوع کایرونا دارد.

کلیدواژه ها

Mineralogy, Alteration, Kiruna-type iron, Dehzaman, Kashmar-Kerman belt., کانی شناسی؛ دگرسانی؛ آهن نوع کایرونا؛ ده زمان؛ کمربند کاشمر- کرمان.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.